Nyheder

Ekspert: Derfor tiltales professor

Den tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen," siger, at sagen om den nu spionage-tiltalte professor, Timo Kivimäki, har været oppe på det allerhøjeste politiske niveau.

"Jeg ved, at justitsministeren er den, som tager den endelige beslutning mht. tiltalerejsning. Alene det, at man har rejst tiltale betyder, at man har overvejet den her sag meget grundigt. En tiltale er som regel den sidste valgmulighed man har ifm. at forebygge og modvirke spionage-aktiviteter i Danmark," siger Hans Jørgen Bonnichsen til TV 2.

Det er yderst sjældent, at paragraf 108 og 109 i Straffeloven tages i anvendelse i Danmark. Begge omhandler spionage. Men tiltalerejsning er ikke den eneste mulighed man har, for at komme spionage til livs.

"Man kan også bruge det dramatiske redskab, som sker engang imellem, at man udviser de pågældende diplomater, som har optrådt som spioner. Man kan også vælge den mulighed, at man tager kontakt til personen selv, som er gjort til genstand på deres forsøg på hvervning og fortælle ham, hvad han står overfor. Endelig kan man rette henvendelse til den respektive efterretningstjenestes chef i det fremmede land og fortælle ham, at man synes, det er fjendtlig aktivtet mod Danmark. Men her har man altså valgt efter meget, meget nøje vurderinger, at bruge tiltalen som redskab," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Danmark har haft et skiftende forhold til Rusland de senere år. Spørgsmålet er nu, hvordan Rusland vil reagere på tiltalen.

"Jeg er overbevist om, at russerne vil nægte, at de nogensinde har gjort det, men en hvilken som helst afsløring af fjendtlig aktivitet i form af spionage-virksomhed betyder en vis form for køling af forholdet mellem de respektive lande. Det kan jeg ikke sige, om det gør i dette tilfælde, men jeg ved, at justitsministeren er den, som tager den endelige beslutning mht. tiltalerejsning, så det har man været inde og vurdere på politisk, og man har åbenbart følt, at en tiltale vejer tungere end et evt. køligt forhold til Rusland," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Sagen mod Timo Kivimäki begynder den 8. juli og finder sted bag såkaldt dobbelt lukkede døre.