Nyheder

Dekan om spion-anklage: Vi er overraskede

Det er overraskende, hvis der er hold i anklagen om, at professor i statskundskab Timo Kivimäki har udleveret oplysninger om "personer med tilknytning til Center for Militære Studier" til fire "russiske efterretningsofficerer".

Det siger dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, Troels Østergaard Sørensen, til Ritzau. Han er den overordnede leder for både Center for Militære Studier og Timo Kivimäki.

"Vi er overraskede over det, hvis det er korrekt. Og det havde vi slet ikke forventet," siger han.

Han understreger, at universitet endnu ikke selv har set det anklageskrift, som dagbladet Information fredag refererer dele af.

"Vi har ikke kendt anklageskriftet og har først set det i pressen. Vi har selvfølgelig været klar over, at vedkommende var blevet tiltalt, og at der bliver rejst en straffesag."

Vil følge intensivt op

På baggrund af sagen, suspenderede Københavns Universitet - som en del af en normal procedure - i januar sidste år Timo Kivimäki.

Universitetet vil nu se på, om man skal foretage sig noget i sagen.

"Vi vil først og fremmest afvente retssagen og se, hvad resultatet bliver. Men det er klart, at vi vil følge intensivt op på, om der er noget, vi skal foretage os," siger han.

"Vi vil sætte os til at se på, om det har haft nogen konsekvenser for os," siger Troels Østergaard Sørensen.

Dekanen understreger, at der endnu ikke er faldet dom i sagen.

Ikke en god ide

Ifølge Informations oplysninger henvendte Timo Kivimäki sig selv til russerne.

Professoren erkender over for Information, at han har udleveret oplysninger om "personer, der kunne mobiliseres til videnskabelige seminarer, og som kunne blive inviteret til at forske i disse emner".

Med hans egne ord var det "ikke en god idé", men han understreger, at der er tale om oplysninger, som er offentligt tilgængelige.

Samtidig forklarer han dog også, at han over for russerne "analyserede en persons publikationer", men at det var "meget overfladisk".