Nyheder

"Alle lande har spioner. Alle lande har en lov mod spionage"

Den finskfødte professor Timo Kivimäki, der står tiltalt for spionage ved at give oplysning til russiske agenter, er - hvis han dømmes - langt fra den eneste spion, der opererer i Danmark.

"Alle lande har spioner og alle lande har en lovgivning, der forbyder spionage det, og det giver et game der næsten er lige så gammelt som menneskeheden," siger forfatteren og journalisten Leif Davidsen, der ofte har skrevet om spioner i sine bøger.

Timo Kivimaki har mødt fire russiske agenter på forskellige restauranter i København, hvor han ifølge eget udsagn mod betaling udførte analysearbejde for russerne vedrørende konflikterne i Iran og Irak og om Arktis.

Ifølge Leif Davidsen præsenterer russiske agenter sig typisk som ambassadeansatte og bederr ofte en ekspert om at skrive en rapport mod et honorar.

"Så etablerer man på den måde et samarbejde, som kan trække én ind i efterretningstjenesten net," siger Leif Davidsen.

Koldkrigseksperten Erik Kulavig ser muligheder for, hvad Timo Kivimaki præcis kan have fortalt russerne.

"Han kan muligvis have givet disse folk fra ambassaden navne, fortalt dem hvem der er interessante at tale med," siger Erik Kulavig.

Timo Kivimaki er nu suspenderet fra Københavns Universitet, hvor han har været ansat i 22 år og forsket i freds- og konflikforskning. Sagen mod ham begynder ved retten i Glostrup den 8. juli.