Nyheder

Tæt på at afsløre dansk Stasi-spion

En nulevende, kendt dansker var spion for det frygtede østtyske statssikkerhedspoliti Stasi. Det har forskeren Thomas Wegener Friis fra Odense Universitet opdaget under sit arbejde med gamle Stasidokumenter. Navnet overraskede forskeren.

"Det kom meget bag på mig. Det havde jeg ikke regnet med overhovedet," siger Thomas Wegener Friis.

Nu mangler han kun de afgørende, afslørende dokumenter, før han kan gå offentligt ud, med det navn han er faldet over. De dokumenter findes imidlertid i det såkaldte Rosenholz-arkiv hos CIA i USA, og Thomas Wegener Friis har tre gange fået afslag, og nu er eneste mulighed en officiel henvendelse fra Danmark.

Og meget tyder på, at Thomas Wegner Friis snart får hjælp fra politisk hold. Selvom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i dag på sit pressemøde sagde følgende:

"I forhold til oplysningerne fra CIA er det mit indtryk, at Justitsministeriet sådan set mener, at de har fået det oplysninger, de skal have," tegnede der sig få timer efter et politisk flertal uden om regeringen for at gå til amerikanerne for at adgang til dokumenterne, der kan tilføje nye sider til de danske historiebøger.

"Hvis ikke man vil det, holder man måske hånden over det, der kan være danmarkshistoriens største spionsag," lyder det fra Venstres Retsordfører Karsten Lauritzen.