Nyheder

R: Vigtigt signal fra Søvndal

I en kronik i Berlingske lægger Udenrigsminister og SF-formand Villy Søvndal op til nulvækst i det offentlige de kommende ti år. Det forslag udfordrer dermed SF-baglandet og regeringens støtteparti Enhedslisten. Søvndals udmelding får dog ros fra både Venstre og regeringsfællen Det Radikale Venstre.

Hos sidstnævnte parti er det Uddannelsesminister Morten Østergaard, der klapper i hænderne:

"Det er et rigtig vigtigt signal Villy Søvndal her sender. Det er altså ikke en specielt højreorienteret dyd, at ville have styr på budgetterne og at ville udvikle velfærden i takt med, at vi får råd til det. Det er også det SF jeg kender fra det interne arbejde i regeringen. Det er regeringens målsætning, at budgetterne skal holdes, og at den offentlige sektor ikke vokser mere end vi planlægger," siger Morten Østergaard.

Spørgsmål om prioriteringer

Østergaard lægger op til, at der de kommende år skal prioriteres hårdere.

"Det, Villy Søvndal siger, er, at den offentlige sektor skal vokse mindre end den private sektor, og at det der skal til nu er prioriteringer. Den diskussion opfordrer jeg alle andre partier til at gå ind i, fordi det handler om, hvordan vi vil prioritere, når de store årgange på pension," siger han.

Østergaard og De Radikale har selv lagt op til at de rige skal betale flere ting selv. Fx bør rige pensionister betale deres egen influenzavaccine. Og hvis Danmark vil have den ypperste kræftbehandling, så kan der også der blive tale om delvis brugerbetaling," siger Østergaard.