Nyheder

EL til Søvndal: Drop planer om nulvækst

SF's formand ser ingen mulighed for større offentlig sektor efter krisen. Meningsløst, siger Enhedslisten.

Regeringens støtteparti Enhedslisten afviser SF-formand Villy Søvndals udmelding om, at der ikke bliver råd til en større offentlige sektor, når den økonomiske krise engang er overstået.

- Det er meningsløst i en situation med stor arbejdsløshed at afvise at ansætte flere til at forbedre uddannelserne, forbedre sundhedsvæsnet og skabe bedre vilkår for børn og ældre, skriver Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten, i en e-mail.

Liste Ø's udmelding kommer efter, at Villy Søvndal i søndagens udgave af Berlingske siger, at danskerne godt kan forberede sig på 10 års smalkost i det offentlige.

Der bliver ikke råd til en større offentlig sektor, selv om tiderne vender, siger SF's formand før partiets landsmøde i næste uge.

- Vi står i en situation, hvor der er underskud, så langt øjet rækker, og vi står over for nye demografiske udfordringer med stadig flere ældre. Man skal stramme op i de gode tider.

- Derfor skal folk ikke tro, at der bliver råd til hel en masse efter krisen, siger Søvndal ifølge Berlingske.

Men Enhedslisten vil ikke være med til planer om nulvækst i den offentlige sektor.

- Det er rigtigt, at der skal være balance mellem udgifter og indtægter i den offentlige sektor.

- Derfor skal skattelettelserne til de rigeste danskere rulles tilbage, og der skal skabes nye job, så vi kan få større skatteindtægter og færre udgifter til dagpenge, skriver Per Clausen.

Villy Søvndal udfordrer med sin udmelding også sit politiske bagland, hvor man stadig håber, at SF i regeringen kan leve op til sine velfærdsløfter om gratis tandlægetjek til de lavtlønnede eller gratis computer til skoleelever fra 3. klasse.

/ritzau/