Nyheder

Chefer får alt for lidt ros

Danske chefer må kigge langt efter et venligt skulderklap eller et par rosende ord fra sine medarbejdere.

Blandt de menige ansatte i statens kontorlandskaber er der 60 procent, der aldrig eller kun sjældent lader et positivt ord falde af til chefen.

Det skriver Avisen.dk på baggrund af en ny undersøgelse, som HK/Stat har udført blandt 1.154 medlemmer.

Kun hver syvende medarbejder roser chefen en gang om ugen eller mere. Det er et problem. For selv om chefen kan trøste sig med en lønpose, der er tungere end gennemsnittet, gør ros ham til en bedre leder.

"Manglende anerkendelse har særdeles dårlig indflydelse på chefens evner som leder, fordi det skaber en manglende samarbejdsvilje hos ham, som dermed skaber et dårligt arbejdklima," siger ledelsesforsker Anita Mac fra Roskilde Universitet til Avisen.dk.

Risikerer at blive opfattet som 'fedterøve'

At rose chefen er en svær disciplin, fordi medarbejdere risikerer at bliver opfattet som 'fedterøve', hvis de åbenlyst himler op om chefens fortræffeligheder.

"En værdig måde at rose chefen på er at anerkende hans ledelsesret gennem samarbejde," forklarer Anita Mac.

Et godt samarbejde på arbejdspladsen er altså i sig selv en slags anerkendelse af chefen. Derfor afspejler manglende ros til chefen ofte et problem på arbejdspladsen.

"Hvis ikke chefen føler sig anerkendt, er det ofte et tegn på, at medarbejderne reelt er utilfredse med hans måde at være chef på," siger Anita Mac.

Hvis ikke chefen føler sig anerkendt, kan det skabe en negativ spiral.

Han eller hun er nu engang ansat til at lede. Og hvis ikke medarbejderne anerkender den ret gennem samarbejde, vil chefen ofte reagere med en mere stejl og arrogant ledelsesstil. Det slider både på arbejdsklimaet - og ikke mindst på chefen.

"Meget stress blandt ledere skyldes, at de møder en høj grad af vrangvillighed blandt medarbejderne," siger Anita Mac.