Nyheder

De Radikale åbner for nedskæringer

De Radikale er parate til at finansiere dele af den kommende skattereform med offentlige nedskæringer.

Det får en hård medfart af S og SF, mens der er begejstring i den borgerlige lejr. Det skriver Berlingske Tidende.

De Radikale åbner nu for at finansiere lettelser i skatten på arbejde ved at skære i de offentlige udgifter frem for kun at finde pengene til den kommende skattereform gennem en forhøjelse af andre skatter og afgifter.

Artiklen fortsætter under playeren

"Vi lytter til økonomerne og er åbne for at tage de offentlige udgifter med i finansieringen af skattereformen. Vores udgangspunkt er en skatteomlægning, men det bliver svært at finansiere alle skattelettelser ved at forhøje andre skatter, fordi det dræner konkurrencekraft og svækker arbejdsudbuddet. Derfor er vi åbne over for at bruge elementer uden for skattesystemet," siger den radikale skatteordfører Nadeem Farooq.

Den radikale åbning skaber intern uenighed blandt regeringspartierne. Både S og SF afviser, at der kommer nedskæringer i den offentlige sektor i regeringens skatteudspil.

"Regeringens position er, at vi er indstillet på at lave en skatteomlægning. Det betyder, at der er nogle skatter og afgifter, som vil stige, for at vi kan sænke skatten på arbejde," siger SF's skatteordfører, Jonas Dahl.

Artiklen fortsætter under playeren

Både Venstre og Liberal Alliance er derimod begejstrede og mener, at den radikale melding gør det nemmere at blive enig om en skattereform.

"Hvis de Radikale får det her igennem over for de andre partier i regeringen, så bliver det meget nemmere at se en skattereform, hvor vi deltager," siger Ole Birk Olesen (LA).

I dagens Berlingske stiller en række økonomer netop spørgsmål ved, om regeringen kan nøjes med at finansiere en skattereform gennem afgiftsstigninger.

"Det er en udfordring at finde finansieringselementer i skattesystemet, når nu man ikke vil røre ved boligskatterne," siger økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) afviser at kommentere det radikale forslag.