Nyheder

Roskildechefer skjuler millioner

Da bestyrelsesformand Peter Müller stod på talerstolen ved det sidste aktionærmøde i Roskilde Bank i september 2008, fortalte han de 4000 fremmødte aktionærer, at de havde mistet alt.

De mange tusinde aktionærer - primært fra lokalområdet- mistede mellem seks og syv milliarder kroner.

Købte villa til 13,9 millioner kroner

Men nu kan TV 2|NYHEDERNE dokumentere, at bestyrelsesformanden, som i dag - sammen med den øvrige ledelse - er sagsøgt for en milliard kroner, kun 45 dage senere skrev under på skødet til en ny villa på en af Roskildes mest fashionable adresser.

Ud over det private søgsmål undersøger bagmandspolitiet den tidligere ledelse i Roskilde Bank. Hvis de dømmes i en eller flere af sagerne, vil de tidligere topfolk i banken være erstatningsansvarlige og skulle betale erstatning af egen lomme.

Alligevel har den tidligere bestyrelsesformand Peter Müller altså brugt 13,9 millioner kroner på en ny villa.

Peter Müller har ikke ønsket at kommentere sit huskøb overfor TV 2|NYHEDERNE.

Benytter sig af konefinten

Den tidligere ledelse i Roskilde Bank er tilsyneladende i gang med at sikre deres formuer, inden den retssag, som statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet har anlagt, går i gang.

Den tidligere ledelse er sagsøgt for én milliard kroner for deres rolle i Roskilde Banks krak i sommeren 2008.

TV 2|NYHEDERNE kan nu dokumentere, at tidligere underdirektør Allan H. Christensen har overført værdier til sin kone for mindst 2,275 millioner kroner og dermed sikret sig mod at skulle betale erstatning til staten.

Allan H. Christensen bekræfter overfor TV 2|NYHEDERNE, at han har gjort sin kone til eneejer af familiens villa i Roskilde, men ønsker derudover ikke at kommentere sagen.

I alt er fem af de tidligere topfolk i Roskilde Bank i dag beskyttet af ægtepagter, de såkaldte konefinter. Tre af dem har indgået ægtepagt efter bankens konkurs. Det drejer sig, ud over Allan H. Christensen, om tidligere direktør Arne Wilhelmsen og tidligere næstformand for bestyrelsen, Niels Krüger.

Staten er magtesløs

Selv om bankledelsen er sagsøgt for en milliard kroner, kan ingen forhindre dem i at disponere over deres penge, indtil der er afsagt dom i sagen.

"Enten fordi man har givet dem væk eller brugt dem på en eller anden form for forbrug. Og det kan vi ikke i praksis gøre ret meget ved," siger Henrik Bjerre-Nielsen,administrerendedirektør i Finansiel Stabilitet, som vurderer, at det bliver mere end almindeligt svært at hente nogen erstatning hos den tidligere Roskilde Bank-ledelse efter en dom.

Det er i dag tre et halvt år siden Roskilde Bank krakkede. Hverken det civile søgsmål eller straffesagen mod den tidligere ledelse er kommet i retten, og indtil der er faldet dom i sagerne, kan den tidligere ledelse frit disponere over deres formuer.

"I det miljø, vi befinder os, der gør man jo forskellige foranstaltninger for at sikre sine aktiver. Man kan oprette særeje, man kan overføre aktiver til ægtefællen man kan prøve at bringe dem i ly i udlandet, så vi ikke kan se dem," siger Henrik Bjerre-Nielsen

Ingen af de tidligere Roskilde Bank topfolk har ønsket at kommentere sagen overfor TV 2|NYHEDERNE.

Det er ikke lykkedes at træffe Arne Wilhelmsen og Niels Krüger.

Allan H. Christensen ønsker ikke at kommentere sagen overfor TV 2| NYHEDERNE.

Klik på kortet og zoom ind for at se de villaer i Roskilde, hvor Allan H. Christensen og Peter Müller bor