Dansk bistand til Afghanistan har fejlet

Generalsekretæren i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl fortæller til TV 2 News, at den danske udviklingsbistand til Afghanistan ikke alene er forfejlet, men at den har gjort konflikten værre.

"Vi må tænke udviklingstanden anderledes, for vi har skabt en regering, der ikke er legitim, men som bygger på korrution," siger han.

"De penge, vi har givet til Afghanistan, kunne være brugt bedre," siger Anders Ladekarl.

Generaldirektøren for Dansk Røde Kors fortæller, at den afghanske regering består af de krigsherrer, som befolkningen vendte sig i mod, da Taliban kom til magten. Det var krigsherrer, som var korrupte.

"Vi har været med til at gøre landet mere usikkert. Vi har satset på den forkerte hest. Vi har troet på regeringen i Kabul. Vi har skabt en regering, som befolkningen ikke bryder sig om," siger han.

Anders Ladekarl erkender dog, at man bl.a. gennem den danske indsats har skabt skoler og sundhedsinstitutioner.

"Spørgsmålet er bare, hvor holdbart det er. Der mangler f.eks. 11.000 lærere til at fylde skolerne. Vi skal se Afghanistan som et meget mere langsigtet projekt. Det hele har ikke været en fiasko. Vi har f.eks. givet penge ud til lokalsamfundet. Det har mange steder givet varige løsninger. Det er den vej, vi skal gå," siger han.