Nyheder

Farligt luftgevær snart i håndkøb

Alle og enhver kan inden længe købe et nyt luftgevær, der er så kraftigt, at det kan dræbe - og det kan de gøre helt uden nogen form for tilladelse.

I en reklamevideo for luftgeværet ser man, hvordan et vildsvin på 90 kg - omtrent det samme som en middelstor mand - med et enkelt skud bliver dræbt øjeblikkeligt.

Våbenekspert og retsmediciner ved Syddansk Universitet Peter Thiis er ikke i tvivl om, at våbenet er livsfarligt.

"Det vil i hvert fald på kort afstand med samme projektil være lige så dødeligt som politiets tjenesteammunition. Det kan meget nemt slå et menneske ihjel," siger Peter Thiis, der undrer sig over, hvordan et så farligt våben kan købes uden nogen form for tilladelse.

"Det undrer mig, at man blot ved at være 18 år kan købe et skydevåben, som har den samme skadevoldende mulighed som politiets tjenestepistoler," siger han.

Justitsministre har lovet at rette op

TV 2 har tidligere fortalt om det farlige luftgevær, og hver gang har den siddende justitsminister lovet et forbud. Første gang var Lene Espersen (K) i 2007.

"Jeg er faktisk i gang med at stramme våbenlovgivningen, hvor jeg vil forbyde de kraftige luftgeværer," sagde hun dengang.

Siden kom Lars Barfoed (K) til i 2011, og også han lovede at gøre noget ved problemet.

"Jeg kan ikke acceptere, at der er farlige våben i omløb," sagde han ved den lejlighed.

Vil - igen - forbyde våbenet

Den nuværende justitsminister, Morten Bødskov (S), træder nu de samme spor som sine forgængere og lover at forbyde våbenet. Det gjorde han allerede i december sidste år, og nu er lovændringen på vej, siger han.

"Jeg har arbejdet stenhårdt på at ændre det her, og jeg er glad for, at det nu kommer til at ske. De våben skal under samme strenge våbenkontrol, som vi i øvrigt har i Danmark. Det handler om, at man skal have tilladelse fra politiet eller have et jagttegn," siger Morten Bødskov.

Våbenet kommer i handlen i slutningen af marts, men lovændringen kommer tidligst til maj, oplyser Justitsministeriet.

Jens Mørch, der er bestyrer i Rodes Hardball, der sælger bl.a. luftgeværer, siger, at han allerede har modtaget over 20 bestillinger på våbenet.