Nyheder

Oprør på asylcenter efter muligt selvmord

En ung asylansøger døde i aftes i en brand i Rudkøbing på Langeland. Politiet er ikke færdige med at undersøge sagen endnu, men der er muligvis tale om, at manden begik selvmord.

Episoden er den seneste af en række lignende episoder på asylcentret. Det har gjort mange asylansøgerne frustrerede.

Unge asylansøgere demonstrerede i dag ved de lejligheder i Rudkøbing, der hører til asylcentret Holmegaard. Det var her en asylansøger i går mistede livet i en brand. Ifølge hans venner, har han tidligere fået afslag på asyl.

"Afslaget betød, at han ikke havde nogen fremtid. Hvis han tog tilbage, ville han dø eller få store problemer. Så han følte, at det var bedre at begå selvmord og slippe for sit liv," siger Milad Hamzeh Matouri, der selv er asylansøger, til TV 2 | NYHEDERNE.

En af flere episoder

Et billede taget af de unge viser branden, der blev anmeldt i aftes omkring klokken 20. Her blev den unge afghaner fundet stærkt forbrændt. Politiet har endnu ikke lagt sig fast på årsag til branden, men vil ikke udelukke, at manden muligvis antændte sig selv.

"Han er forbrændt på 90 pct. af kroppen og har fået ild i lungerne, så han står ikke til at redde. Kl. 21 erklæres han død," fortæller vagtchef Jesper Fält, Fyns Politi.

Episoden er den seneste af en række. Dagen før branden forsøgte en asylansøger at hænge sig selv og i februar prøvede en anden asylansøger at sætte ild til sit værelse, fordi han havde fået afslag på asyl.

"Beboerne er traumatiserede"

Lederen af asylcentret vil ikke udtale om den afdøde person da politiet endnu ikke har afsluttet deres undersøgelser, men han mener at episoderne kan være et udtryk for at flere af asylansøgerne har det svært mens deres sag behandles.

"De er jo traumatiserede mange af vores beboere. Vi prøver at tale med dem, trøste dem og give dem det bedst mulige ophold, mens de er i deres ventetid. Det er en svær tid," siger Jens Brandt, leder af Center Holmegaard.

De unge asylansøgere gik i dag på gaden for at mindes den afdøde, men også for at gøre opmærksom på deres frustration over at få afslag på asyl.

"Hvis I vil åbne dørene og give os et sikkert sted at være, så gør det. Få os ikke hertil for at sige: "I kan ikke blive her. Vi hjælper jer, hvis I tager hjem"," siger Milad Hamzeh Matouri til TV 2.

Den unge mand skal obduceres på mandag.