Nyheder

Skilsmisseloven skal moderniseres

Vil du skilles hurtigt, skal der have været grov vold, bigami, bortførelse af børnene eller utroskab i forholdet.

Ellers skal du og din partner først igennem seks eller tolv måneders separation, og det koster jer 500 kroner at gå fra hinanden.

Vil du derimod giftes, kan det ske på få minutter og koster ikke en øre. Det er en forældet ægteskabslov, som bygger på gammeldags moralbegreber og statsbeskyttelse af ægteskabet, lyder kritikken fra ligestillingsfortalere og en skilsmisseekspert i Politiken.

"Der ligger jo i loven en holdning om, at kernefamilien er det eneste rigtige, og at skilsmisse er dårligt, og derfor skal det ikke være så nemt at blive skilt," siger skilsmisserådgiver i virksomheden Institut for Krisehåndtering Mette Haulund til Politiken.

I 2010 blev knap 15.000 par skilt. Heraf måtte 78 procent udstå tænkepausen, mens resten fik skilsmisse straks.

"Ægteskabsloven er utidssvarende"

Socialminister Karen Hækkerup (S), som har ansvar for skilsmisseområdet, er meget enig med kritikerne.

"Ægteskabsloven er utidssvarende, og jeg kan godt se, at den trænger til at blive revideret," siger hun.

Ministeren vil nu tage initiativ til en gennemgående modernisering af loven, som alligevel skal ændres i år for at give homoseksuelle ret til ægteskab.

Karen Hækkerup ønsker dog først en bred debat og foreslår selv en løsning, hvor parrene frit kan vælge mellem direkte skilsmisse uden separation eller en langsommere proces, hvor man får parterapi eller skilsmisserådgivning undervejs.

"Hvis folk kommer efter moden overvejelse og siger, at deres samvær er ophørt, og der ikke længere er noget at bygge på, hvorfor så ikke tage det for gode varer. Det er voksne, velovervejede mennesker, der træffer beslutningen," siger hun til Politiken.