Nyheder

Hundredtusinder får gavn af penge

Danskerne er gode til at samle ind, konstaterer organisationerne bag ind-samlingen til børn på flugt i Afrika efter den månedlange indsats fredag kulminerede med et stort show på DR.

I alt kom der godt 87 millioner kroner i kassen, og de kommer til at gøre en stor forskel i Afrika.

"Vi ved fra tidligere år, at vi med be-løb af den størrelse kan gøre en helt konkret forskel for hundredtusindvis af mennesker, der står i en meget svær situation," siger talsmand for indsam-lingen, Line Grove Hermansen.

I en måned har almindelige danskere, virksomheder og institutioner skrabet penge sammen til formålet. Da kassen blev gjort op fredag, stod det også klart, hvem der har bidraget mest.

Landets største virksomhedsgruppe, A.P. Møller - Mærsk, topper listen med 2,0 millioner kroner efterfulgt af Lego Fonden med 1,8 millioner kroner (med hjælp fra danske børn).

Efterskolerne bidrog med 1,2 millioner kroner, mens både smykkevirksomheden Pandora og Danske Spil gav 1,1 millioner kroner.

Ved indsamlingen i 2011 landede beløbet også på 87 millioner kroner. Sidste år var pengene øremærket til Afrikas unge, mens pengene fra dette års show bliver fordelt på 12 projekter i 10 afrikanske lande rettet mod børn.

Mere end fem millioner børn syd for Sahara er på flugt eller har ikke noget hjem.

"De er den allermest udsatte gruppe overhovedet. De lever ofte i ekstrem fattigdom, de kommer ikke i skole og børnenes chancer for på sigt at klare sig og opbygge en fremtid er uendeligt små," siger Line Grove Hermansen.

Det er landets 12 største humanitære organisationer og DR, der står for den årlige begivenhed. FN har opsat et mål for Afrika om at halvere fattigdom, sikre skolegang for alle børn og mindske børnedødelighed med to tredjedele inden 2015.