Politiet dropper pivdyrt it-system

Politiet opgiver it-systemet Polsag efter flere års forsinkelse. Det koster statskassen en halv milliard. Det er mere end otte år siden, at politiet satte skub i planerne om et nyt it-system. Gang på gang er projektet trods ekstrabevillinger blevet forsinket, og nu opgiver politiet systemet helt.

"Regeringen har besluttet, at nu trykker vi på stop-knappen, så det her projekt ikke fortsætter. Vi vil ikke kaste flere gode penge efter dårlige," siger justitsminister Morten Bødskov (S) til Ritzau.

Beslutningen kommer efter en ekstern undersøgelse af projektet, der blev afsluttet i januar 2012. Her var meldingerne fra Bornholms Politi, som har ageret prøvekaniner for Polsag, nedslående.

Medarbejdere blev stresset over system

Systemet var så ringe, at medarbejderne følte sig stressede over at bruge systemet. Politifolkenes fagforening, Politiforbunden krævede i den forbindelse, at man enten fik projektet på ret køl eller droppede det helt.

Det er blandt andet det krav, som justitsministeren nu kommer i møde.

"Vi vil ikke forlænge den usikkerhed, som politiets medarbejdere nu har levet under i flere år, og vi vil ikke spille hasard med politiets betjening af borgerne ved at rulle et system ud, som vi ikke tror, kommer til at virke i praksis," siger Morten Bødskov.

Beslutningen om, at politiet skulle have et nyt it-system, blev truffet tilbage i 2003. I 2007 anslog man, at hele projektet skulle koste 221 millioner kroner.

Rigsrevisionen skal undersøge forløb

Men året efter kom de første dårlige nyheder fra leverandøren CSC. Projektet ville blive forsinket i fire måneder. Det skulle dog vise sig at være en underdrivelse af dimensioner.

Her er en stribe eksempler på it-problemer i det offentlige:

- Rejsekortet blev flere år forsinket.

- Den digitale tinglysning blev meget forsinket og plaget af nedbrud, da systemet kom i gang i 2009.

- Den nationale test i folkeskolen gik død i april 2010. I 2007 var der så store problemer med afgangsprøverne, at eleverne måtte lave prøven i biologi på papir.

- Det nye alarmberedskabs system SINE (SIkkerheds NEttet. Gik ned flere gange under klimatopmødet i København 2009.

- Arbejdsformidlingens it-system Amanda. Det tog ni år fra indledningen af projektet, før en evalueringsrapport i 2003 erklærede systemet tilfredsstillende.

- De elektroniske patientjournaler. I årevis har det været meningen, at oplysninger om patienter kunne deles mellem lægerne. I 2012 sker det - efter planen.

- DSB's IC4-tog. Softwaren er endnu ikke helt på skinner. Togene holder stille.

Efter planen, så skulle it-systemet være oppe at køre i politikredsene i løbet af 2009, men i 2010 kom der meldinger om, at projektet måtte udskydes i yderligere to år.

Dengang gik Finansudvalget med til at give endnu flere penge til projektet. Prisen var nu steget til 405 millioner kroner, og it-systemet skulle være klar i sommeren 2012.

Efter de nedslående nyheder fra Bornholms Politi har regeringen nu vurderet, at systemet aldrig kommer til at virke, og projektet lægges i graven.Samlet pris en halv milliard kroner.

Rigsrevisionen skal nu undersøge forløbet.