Nyheder

Facebook-stifter er yngste mange-milliardær

Mark Zuckerberg er med sine blot 27 år blevet en af verdens mest indflydelsesrige personer.

Han ses yderst sjældent med jakke og slips. For Mark Zuckerberg, den 27-årige grundlægger af det verdensomspændende sociale netværk Facebook, er forretningsuniformen stadig t-shirt, hættetrøje og jeans.

Onsdagens annoncerede børsintroduktion skal ellers skaffe fem milliarder dollar og give Facebook en markedsværdi omkring 100 milliarder dollar.

Zuckerberg står med en ejerandel på omkring 28 procent, og den administrerende direktør er dermed verdens yngste mangemilliardær.

Mark Zuckerberg voksede op i en jødisk familie i New York, men kalder sig selv ateist.

Han udviklede i 2004 forløberen til Facebook allerede som 19-årig sammen med et par venner, og siden tog tingene så meget fart, at han droppede ud af det prestigefyldte Harvard Universitet i Californien.

Facebook har i dag 845 millioner brugere i 70 lande, og den unge iværksætter har således bidraget ganske enormt til det, han selv beskriver som sin kernetro: Åbenhed, forbindelse mellem mennesker og vægt på sociale værdier.

I et brev i forbindelse med nyheden om Facebooks indtog på børsen opfordrer stifteren sine medarbejdere til at handle hurtigt og dristigt - også selv om det indebærer risikoen for at fejle.

- I en verden, der bevæger sig så hurtigt, vil man med garanti fejle, hvis man ikke tager en risiko, lyder det fra chefen.

Den sociale tjeneste tjener penge på salg af bannerreklamer, apps og spil.

I 2010 blev Facebook-stifteren udnævnt til "Årets person" af tidsskriftet Time. Han kaldes også "kongen af sociale medier" - Facebook er den næstmest besøgte hjemmeside på nettet, kun overgået af Google.

Skolekammerater fortæller, at Zuckerberg som ung studerende nærede forkærlighed for klassiske latinske og græske tekster. Privat har han i adskillige år dannet par med den kinesisk-amerikanske studerende Priscilla Chan.

/ritzau/