Nyheder

Wind: Der bliver ikke folkeafstemning

I går aftes forhandlede de europæiske topledere en finanspagt på plads, der skal sikre økonomisk stabilitet. Spørgsmålet er nu, om Danmark, ved at tiltræde pagten, afgiver suverænitet til EU. Hvis det er tilfældet, skal danskerne til folkeafstemning om pagten.

Justitsministeriets eksperter skal nu vurdere den endelige aftaletekst i forhold til Grundloven for at finde ud om Danmark afgiver medbestemmelse.

EU-ekspert Marlene Wind fra Københavns Universitet forventer dog ikke at få et valgkort med posten.

"Teksten er blevet noget mere udvandet end det, der lå i kortene til at starte med. Jeg har ikke set den endelige tekst, men der så ikke ud til at være juridiske problemer for Danmark i det udkast, der cirkulerede rundt i går," siger hun til TV 2 News.

Reglerne om suverænitetsafgivelse er fastsat i Grundlovens § 20 stk. 2:

"Til vedtagelse af lovforslag herom kræves er flertal på fem sjettedele af folketingets medlemmer. Opnås et sådant flertal ikke, men dog det til vedtagelse af almindlige lovforslag nødvendige flertal, og opretholder regeringen forslaget, forelægges det folketingsvælgerne til godkendelse eller forkastelse efter de for folkeafstemninger i § 42 fastsatte regler"

Det var formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, der ledede forhandlingerne om pagten, men det har også været en succes for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der også er EU-formand.

"Topmødet giver hende en fjer i hatten. Hun har opbakning fra Folketinget, og det kan, isoleret set, kun tolkes som, at hun har været en god forhandler," vurderer Wind.