Nyheder

Thorning har flertal klar for finanspagt

Det bliver tilsyneladende en ren walkover for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) at skaffe flertal for Danmarks tilslutning til finanspagten.

Ud over de tre regeringspartier - Socialdemokraterne, De Radikale og SF - er Venstre og De Konservative nemlig klar til at bakke op om et dansk ja.

Det siger de to oppositionspartier, efter at Helle Thorning-Schmidt på EU-topmødet i Bruxelles mandag gav et foreløbigt ja til dansk deltagelse.

"Vores holdning er, at Danmark skal tilslutte sig så meget som muligt, så længe vi respekterer euro-forbeholdet," siger Venstres EU-ordfører Lykke Friis og fortsætter:

"Med den aftale, der ligger, så kan Danmark stort set være med i det hele med undtagelse af sanktionsdelene. Det er vi glade for."

Hun peger på, at finanspagten vil sikre en ansvarlig økonomisk politik i Danmark og sende det signal til markederne, at Danmark er til at stole på.

Lene Espersen (K) bakker også op

Også De Konservative er klar til at stemme for finanspagten, hvis den skal til afstemning i Folketinget.

"Markederne efterspørger, at vi er med i finanspagten, og jeg ser ingen problemer i, at vi tilslutter os," siger EU-ordfører Lene Espersen (K).

Det er Justitsministeriets eksperter, der skal afgøre, om finanspagten betyder, at Danmark afgiver suverænitet og den dermed skal til folkeafstemning. Hvis det ikke er tilfældet, så kan Thorning bruge flertallet i Folketinget.

Regner ikke med folkeafstemning

Lene Espersen regner da også med, at det bliver politikerne, der afgør Danmarks tilslutning ved at trykke på ja-knappen i folketingssalen.

"Jeg mener ikke, at man er på kant med euroforbeholdet, og jeg har meget svært ved at se, at det skulle udløse en folkeafstemning," siger hun.

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance kræver en folkeafstemning, men det er der ikke umiddelbart udsigt til, mener også Lykke Friis.

"Vi skal naturligvis afvente Justitsministeriets analyse, men overordnet har jeg meget svært ved at se, at der skulle være tale om suverænitetsafgivelse," siger hun.