Nyheder

Hjælp til Europas unge uden job

Det var ikke kun den såkaldte finanspagt, de europæiske stats- og regeringschefer i aftes blev enige om.

EU-landene har også forpligtet sig på en såkaldt ungdomspagt, der skal nedbringe ungdomsarbejdsløsheden ved at sikre unge et tilbud om job, uddannelse, læreplads eller efteruddannelse, inden for få måneder efter, at de har forladt skolen.

Tiltaget skal finansieres med EU's ubrugte fondsmidler. Der ligger i øjeblikket cirka 600 mia. kroner i ubrugte fondsmidler.

Dansk kamp for "ungdomsgaranti"

Det er det danske medlem af Europaparlamentet Emilie Turunen (SF), der i over 1,5 år har kæmpet for at få vedtaget en såkaldt ungdomsgaranti, og det er nu lykkedes. Og hun er naturligvis glad.

"Det er faktisk en meget markant garanti fra de europæiske stats- og regeringschefer, der er kommet i går aftes, om at man ikke skal gå rundt og være arbejdsløs og komme bagud med sine kompetencer, men at man skal hurtigt i gang med noget meningsfuldt, og det er en stor sejr for de unge arbejdsløse i Europa, der virkelig har brug for at komme i gang," siger Emilie Turunen til TV 2 NEWS.

Ungdomsarbejdsløsheden var også et tema i valgkampen op til Folketingsvalget i september, og i hele Europa er problemet skræmmende aktuelt.

"Det er en bred ungdomsgaranti, der først og fremmest retter sig mod de 16-25 årige, og dem er der altså 5,5 millioner arbejdsløse af i Europa. Næsten 23 procent af de unge i den aldersgruppe er uden arbejde. I Spanien er det næsten hver anden ung, der er uden arbejde.

Jeg er glad for at se, at ungdomsarbejdsløsheden er løftet helt op på den europæiske dagsorden," siger Emilie Turunen.