Nyheder

EU: Det haster med græsk aftale

På mandagens topmøde blandt regeringslederne i EU blev der skabt enighed om den såkaldte finanspagt, men afgørende nyt om den græske gældskrise var det småt med.

Frankrigs præsident antyder dog, at der i løbet af få dage kan komme et gennembrud.

Umiddelbart efter forhandlingerne om finanspagten sluttede sent mandag, mødtes Grækenlands premierminister Lucas Papademos med EU-præsident Herman Van Rompuy samt topfolk fra den Europæiske Centralbank.

Kæmper mod uret

På mødet orienterede Papademos om forløbet af de igangværende forhandlinger. Den græske regering kæmper mod uret for at blive enige med de private investorer, primært banker, investeringsfirmaer og forsikringsselskaber, om en nedskrivning af gæld.

Først derefter vil den hjælpepakke på 130 milliarder euro, som EU, den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond har stillet i udsigt, træde i kraft. Får Grækenland ikke lånet, magter landet ikke at tilbagebetale de lån, der forfalder i marts.

"Forhandlingerne bevæger sig i den rigtige retning, og vi har et stort håb om, at der vil blive indgået en aftale i løbet af de kommende dage," siger Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy.

På de asiatiske finansmarkeder modtages meldingerne fra Bruxelles positivt. Aktiemarkederne i Japan, Sydkorea og Hongkong er tirsdag åbnet med mindre kursstigninger på mellem 0,3 og 0,9 procent.