Nyheder

Møder og bøder på bordet i Bruxelles

Lederne fra de 27 EU-lande forsøger i disse timer at blive enige om en finanspagt, og om hvordan der kan skabes arbejdspladser til Europas over 23 millioner arbejdsløse.

Særligt finanspagten, der skal påtvinge de enkelte lande en højere grad af budgetdisciplin, ventes at give anledning til ophedede diskussioner på mødet.

Foreløbig kendes imidlertid kun udkastet til pagten og især eurolandet Frankrig og Polen, der endnu ikke er med i euroen, trækker tov om euro-outsidernes ret til at deltage ved topmøder om euroen.

Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy holder på, at eurolandene bør kunne holde særskilte møder, mens Polens regeringschef Donald Tusk kræver, at alle landene skal deltage.

Et andet stridspunkt har været hvilken kasse, de bøder landene idømmes, hvis de overtræder gældsreglerne, skal betales til. Udgangspunktet var, at bøderne skulle gå til eurozonens redningsfond (ESM), som kun eurolandene har adgang til. Men ifølge et lækket udkast til pagten skal bøderne nu betales til det generelle budget for Den Europæiske Union, som alle EU-lande har adgang til.