Nyheder

Messerschmidt: Nu får vi en folkeafstemning

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) udelukker ikke, at Danmark kan blive idømt bøder, hvis vi tilslutter os finanspagten, der stiller en række økonomiske krav.

Ifølge Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet, Morten Messerschmidt, vil det medføre en folkeafstemning, fordi pagten vil afgive dansk suverænitet til EU.

"Vi har hørt meget fra regeringen om, at de ville overholde euroforbeholdet. Nu hører vi, at Helle Thorning-Schmidt overhovedet ikke har noget problem med at afgive suverænitet. Det er et lille glimt i mørket, for det betyder, at vi får en folkeafstemning," siger han til TV 2 News og henviser til Grundlovens § 20.

Justitsministeriet har endnu ikke fastslået, hvorvidt Danmark afgiver suverænitet til EU i forbindelse med finanspagten, men Messerschmidt er sikker i sin sag - en folkeafstemning er uundgåelig, mener han.

"Der er ikke det nødvendige flertal i Folketinget. Og hvis Europadomstolen skal dømme over den danske finanslov, skal den danske befolkning spørges, uanset hvor meget Helle Thorning Schmidt er imod det. Det vil være en meget uheldig start, hvis regeringen kaster sig ud i grundlovsbrud."

EL: Vi skal ikke have dummebøder af EU

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, synes heller ikke godt om muligheden for, at Danmark kan blive idømt bøder, hvis ikke budgetkravene bliver overholdt.

"Det er fuldstændig uforståeligt, at statsministeren vil binde Danmark til at kunne få dummebøder af EU-domstolen. Statsministeren burde huske på, at vi har stemt nej til euroen," siger partiets EU-ordfører Nikolaj Villumsen.

Reglerne om suverænitetsafgivelse er fastsat i Grundlovens § 20 stk. 2:

"Til vedtagelse af lovforslag herom kræves er flertal på fem sjettedele af folketingets medlemmer. Opnås et sådant flertal ikke, men dog det til vedtagelse af almindlige lovforslag nødvendige flertal, og opretholder regeringen forslaget, forelægges det folketingsvælgerne til godkendelse eller forkastelse efter de for folkeafstemninger i § 42 fastsatte regler"

Helle Thorning Schmidt afviser, at der er brug for en folkeafstemning.