Nyheder

EU's finanspagt får 25 medlemmer

EU-finanspagten, som skal tøjle den offentlige gæld i Europa, får 25 deltagere, herunder Danmark og syv andre lande, der står uden for euroen.

Det står klart nu efter et EU-topmøde, som trak ud mandag aften.

Som ventet står Storbritannien uden for pagten. Det gør Tjekkiet også, men med mulighed for senere at slutte sig til pagten. Forhandlingerne trak ud, da en gruppe lande anført af Polen krævede, at der kommer mindst et årligt eurotopmøde, hvor også lande uden euro også sidder med ved bordet.

Alle landene mødes en gang om året

De otte EU-lande, der ikke er med i euroen, men som vælger at gå med i aftalen om finanspagten, får et skriftligt løfte om det årlige møde.

"Alle landene i finanspagten skal mødes mindst en gang om året, men det kan ske flere gange," siger Fredrik Reinfeldt.

Det vil ske, hvis eurotopmøderne behandler elementer med relevans for finanspagten.

Den svenske statsminister mener, at landene udenfor eurozonen med mandagens aftale får større indflydelse.

Tjekkiske teknikaliteter

Reinfeldt forklarer desuden, at Tjekkiets nej hænger sammen med, at den parlamentariske godkendelse foregår anderledes end i andre lande, så premierministeren kan ikke forpligte sig uden at have konsulteret hjemme.

Et tjekkisk ja kræver også, at den EU-skeptiske præsident Vaclav Klaus skriver under.

Finanspagten skal nu ratificeres i de lande, hvis regeringschefer har sagt, at de har til hensigt at skrive under. Selve underskrivelsen skal efter planen finde sted på EU-topmødet 1.-2. marts, så pagten kan træde i kraft til nytår.