Nyheder

Reklamer hæver prisen på dagligvarer

Massiv markedsføring som tv-slogans og tilbudsaviser er i høj grad med til at hæve priserne, mener forsker.

Tænk stort. Betal småt.

Sådan lyder Bilkas fængende reklameslogan, men faktisk er det netop markedsføringen af slogans som dette, der er med til at hæve dagligvarepriserne til et niveau, der er langt højere end i nabolandet Sverige.

Det skriver 24timer.

Onsdag kunne avisen fortælle, at et dagligvarekøb i Bilka kan koste mere end det dobbelte af, hvad det koster i det svenske varehus Gekås.

Forklaringen skal ifølge den danske dagligvarehandel findes i et højt dansk lønniveau moms og afgifter, men den massive markedsføring spiller i høj grad også ind, mener københavnsk forsker.

- Detailhandlens markedsføringsindsats i Danmark er steget dramatisk de seneste fem år, og der udgives betydeligt flere tilbudsaviser, siger CBS-lektor Per Østergaard Jacobsen.

Han står bag en analyse, der konkluderer, at leverandørerne af dagligvarer betaler syv milliarder kroner om året i såkaldte markedsføringstilskud til supermarkedernes tilbudsaviser og øvrige reklamer.

- Dertil kommer rabatter til supermarkedskæderne på fem milliarder kroner. For at finansiere disse store tilskud ser det ud til, at leverandøren lægger det oven på deres normalpriser på dagligvarer, siger Per Østergaard Jacobsen.

Det bakkes op af Konkurrencestyrelsen, der slår fast, at prisniveauet i Danmark generelt er højere end i de lande, vi normalt sammenligner os med.

- For der er simpelthen nogle omkostninger på det danske marked, blandt andet til markedsføringstilskud, som skal betales, siger kontorchef Camilla Hesselby.

Supermarkederne brugte ifølge 24timer cirka 1,8 milliarder kroner på tilbudsaviser i 2010.

/ritzau/