Nyheder

Overpriser skyldes dårlig konkurrence

Der er meget velfærd at hente for samfundet ved at få en mere effektiv konkurrence, mener Forbrugerrådet.

Når danske forbrugere betaler mere for dagligvarer, end de gør i vore nabolande, skyldes det især de meget høje afgifter, gebyrer og moms.

Sådan lyder i hvert fald den typiske forklaring fra den danske detailhandel, når medierne dokumenterer, at det kan være meget dyrt at købe dagligvarer her til lands.

24timer har bedt Skatteministeriet regne på, hvor stor betydning de danske afgifter, gebyrer og momsen har for, at det koster dobbelt så meget at købe 32 populære dagligvarer i en dansk Bilka som i det store svenske varehus Gekås.

Ministeriets beregninger viser, at de danske afgifter, gebyrer og momsen kun forklarer en tredjedel, 33 procent, af den merpris, som danskere betaler.

Skatteminister Thor Möger Pedersen sendte torsdag et svar til Hans Christian Schmidt (V), der havde bedt ham kommentere tilsvarende prisforskelle mellem Danmark og Tyskland.

Ministeren begrunder de høje priser i Danmark med "en række markedsforhold som for eksempel manglende konkurrence i den danske dagligvarehandel".

Hos Forbrugerrådet har det længe har undret direktør Rasmus Kjeldahl, at ingen i det politiske miljø før har taget problemerne med prisforskelle alvorligt.

- For det handler jo om virkelig mange penge på den enkeltes budget, og der er rigtigt meget velfærd at hente for samfundet ved at få en mere effektiv konkurrence, siger han til 24timer.

Hos Dansk Erhverv kritiserer man undersøgelsen, der i første omgang har startet debatten om dagligvarepriser, og markedsdirektøren kalder 24timers undersøgelse tendentiøs.

- Hvis de i stedet havde foretaget deres indkøb lige på den anden side af Øresundsbroen i den store svenske kæde ICA, var de nået frem til, at priserne i Danmark og Sverige er stort set ens, siger Markedsdirektør Henrik Hyltoft.

Samme konklusion kom analysefirmaet Nielsen for nylig frem til i en undersøgelse, hvor man sammenlignede de faktiske salgspriser på 4000 varer i Danmark og Sverige.