Nyheder

Iværksættere kritiserer statens vækstlån

På Flæsketorvet i Kødbyen i København er der de seneste to år skudt en succesrig virksomhed op. Hvor der tidligere blev slagtet grise og kreaturer, ligger der i dag et 7.000 kvadratmeter dynamisk kontorhotel, SOHO, hvor 400 innovative mennesker har deres daglige gang.

"Det er en kæmpe succes. Vi er blevet fyldt op på halvandet år med 150 virksomheder, og der er venteliste på at komme ind," fortæller Casper Bak, der er medejer og direktør i Kontorhotel SOHO.

Mødte modstand

Men for to år siden mødte iværksætterne bag kontorhotellet voldsom modstand, da de havde brug for en hjælpende hånd.

"Vi gik rundt i næsten et år, fra vi fik ideen, til vi fik landet de sidste penge, så vi kunne underskrive en kontrakt med kommunen og overtage ejendommen i Kødbyen. Vi snakkede med alle banker, vi søgte venturekapital og vi var hos business angels - men vi blev afvist over alt," siger Casper Bak.

Ville ikke låne pengene ud

Iværksætterne bag Kontorhotel Soho behøvede 2,5 millioner kroner i startkapital. De stillede selv med 1,5 millioner kroner. Og da de desuden fik lovning på et vækstlån på en mio. kroner gennem Vækstfonden, troede de, at finansieringen nu var hjemme. Men nej. Selvom der ligger en statsgaranti på 75 pct. bag et vækstlån, så er det stadig bankerne, der skal sige god for lånet. Og tre af landets største banker ville ikke låne penge ud, fordi de selv skulle stille sikkerhed for sølle 250.000 kroner.

"Der var ikke nogen banker eller rådgivere, der kunne vise os nogen vej til, at det her kunne lykkes. Det var mere eller mindre et held, at vi fandt en fjerde investor - en passiv investor - som var villig til at tro på projektet og skyde den sidste million ind," siger Casper Bak.

Regeringen mener ellers, at vækstlån er en fantastisk mulighed for innovative iværksættere, som skal hjælpes i gang. I søndags sagde vækst- og erhvervsminister Ole Sohn i TV2/Nyhederne: "Vi har faktisk via Vækstfonden skabt nogle muligheder - både for at skabe vækstkautioner og også at skabe vækstkapital."

Men i realiteten kan bankerne skrotte statens vækstlån, hvis ikke de kan lide projektet. Og det sker alt for tit, mener Dansk Iværksætter Forening.

"Det er desværre noget, vi oplever i rigtig mange tilfælde og for mange af vores medlemmer. De kommer med et spændende projekt, som de kan få finansiering til gennem Vækstfonden, men banken siger nej til at stille sikkerhed for de sidste 25 procent. Det betyder desværre, at den finansieringsmulighed ikke er så brugbar, som man gerne vil have, den skal være," fortæller Jakob Engel-Schmidt, direktør i Dansk Iværksætter Forening.

I dag er SOHO en succes. Og nu vil alle banker yde dem lån og have dem som kunde. Men nu har kontorhotellet ikke brug for bankerne.

"Hvis vi skulle gøre det forfra, så ville jeg nok i den grad springe det led over, der hedder banker og vækstfond. Fordi det var mildest talt bare spild af tid," siger Casper Bak.

TV2 har forsøgt at få bankernes forklaring på, at de afviser sunde iværksætterprojekter, selvom iværksætterne både kommer med egne penge og statsgaranterede vækstlån. Men ingen banker ønsker at deltage. Deres lakoniske svar er: Ingen kommentarer!