Nyheder

Køb ind til det halve i Sverige

De danske forbrugere må betale mere end dobbelt så meget for dagligvarerne som forbrugerne i Sverige.

Det viser en stikprøveundersøgelse, som avisen 24timer har lavet.

Avisen har købt 32 af de mest populære dagligvarer i Bilka og samme varer i det svenske varehus Gekås, som ligger 200 kilometer fra København, og sammenlignet priserne. I Bilka kostede de 964,32 kroner, mens de kostede 463,71 kroner i Gekås. Det svarer til en besparelse på 500,61 kroner eller 52 procent, skriver avisen.

"Jeg er virkelig rystet over denne meget store prisforskel, som igen bekræfter, at det er for dyrt at handle i Danmark. Alt for dyrt," siger Forbrugerrådets direktør, Rasmus Kjeldahl, til avisen.

"Men denne prissammenligning giver folk et retvisende indtryk af prisforskellene og en god grund til at handle i Sverige. For selv ved små indkøb er brobilletten betalt af besparelsen," siger han.

Kan ikke bruge undersøgelse

Bilka har ikke ønsket at kommentere 24timers prisundersøgelse, men Geert Lair Christensen, analysechef i detailhandlens organisation Dansk Erhverv, mener ikke, at den kan bruges til at drage nogle gyldige konklusioner.

"En netop offentliggjort analyse fra analyseinstituttet Nielsen viser, at hvis man sammenligner alle dagligvarepriser gennem et halvt år i Danmark og Sverige, så er de svenske priser dyrere end de danske," siger Laier Christensen i en pressemeddelelse.

"Analysen er i modsætning til 24timers sammenligning baseret på de faktiske priser med varierende tilbud og på hele sortimentet og viser altså et helt anderledes resultat end de mere eller mindre tilfældige varer, som 24timer har valgt at sammenligne," siger han.

Udnytter ikke stordriftsfordele

Klaus Melvin, leder af Aktive Forbrugere, har en helt anden forklaring på, hvorfor danske forbrugere skal betale mere end i Sverige.

"Når prisniveauet for fødevarer og dagligvarer i forvejen generelt er meget højt i Danmark, så ansporer det jo heller ikke nødvendigvis de store varehuse som Bilka til at udnytte stordriftsfordelene til lavere priser til forbrugerne," siger Klaus Melvin til 24timer.