Nyheder

Toke og Sebastians idé forlader Danmark

Antallet af nystartede virksomheder er faldet dramatisk de seneste fem år. Selv om danske iværksættere har gode ideer, har de mere end svært ved at skaffe penge til at få deres virksomheder til at vokse.

Regeringens plan er ellers, at vækst og nye arbejdspladser skal få Danmark ud af krisen. Men der er ikke meget hjælp at hente. Det kan de to iværksættere Toke Kruse og Sebastian Sejlund mærke.

De har nu opgivet at få deres virksomhed på benene i Danmark. I stedet flytter deres virksomhed og drømme til USA.

"Vi har 1500 kunder, som det er i dag, og det stiger hver dag," siger Toke Kruse, kreativ direktør i firmaet Billy's Billing.

Forretningssiden er allerede på plads for de to iværksættere. Deres firma - Billy's Billing - har udviklet et enkelt IT-system til at styre små- og mellemstore virksomheders økonomi.

Men her i Danmark vil ingen hjælpe dem.

"Den risikovillige kapital er slet ikke til stede, fordi vi har et online-firma, der er baseret på en masse software, og den måde som Danmark ser det på i dag, skal man have nogle maskiner at investere i. Det der med it er for abstrakt, så det er svært at få en økonomisk opbakning," siger Toke Kruse til TV 2.

Dansk erhvervsliv er bekymret

Tal fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen viser, at der er sket et dramatisk fald i antallet af nyetablerede virksomheder: Fra 27.286 i 2006 til 17.211 i 2011.

"At finde finansiering i dag i Danmark til ideer er rigtig svært og udfordrende, og hvis man har en idé, som man tror, kan være global, så er det bare ikke i Danmark, at vi er i stand til at lede efter de penge,"siger Denis Lewinsky, iværksætter, stifter af Dansk Tandforsikring.

Han har opfordrert Toke Kruse og Sebastian Sejlund til at søge nye græsgange uden for Danmark.

Det bekymrer Dansk Erhverv, at unge iværksættere på den måde flygter fra Danmark

"Vi har behov for, at der skabes arbejdspladser, og vi har behov for, at det er arbejdspladser, der skaber en meget stor værditilvækst i Danmark, og forlader den type virksomheder landet, tager det meget længere tid før vi kommer ud af krisen," siger Geert Leier Christensen, analysechef hos Dansk Erhverv.