Nyheder

Ekspert: Lego skader børns kønsidentitet

Lego lancerer i februar et nyt lyserødt legetøjs-univers, som er målrettet mod piger.

Pigerne kan selv indrette og bygge de små Lego-damers køkkener, stille blomster på hylderne eller rede hår.

Konceptet 'Lego Friends' møder kritik fra en ekspert i pædagogik samt en forsker, som mener, at legetøjet kan være med til at hæmme børnenes kønsudvikling. Det skriver 24timer fredag.

"Lego ser, at der er nogle nye kommercielle områder her, som de kan udnytte, og det synes jeg hverken er særligt sympatisk eller pædagogisk," siger Henrik Vilsbøll, der er pædagogisk konsulent for skoler.

Begrænser børns mulighed for at finde kønsidentitet

Han mener, at Lego-produkterne begrænser børns mulighed for at finde deres kønsidentitet, fordi drenge og piger holdes adskilt fra hinanden i en tidlig alder:

"Drenge og piger bliver opmærksomme på deres køn ved at lege sammen med det modsatte køn, fordi de møder modpolen. Hvis man begynder at lave separat legetøj, så bliver der færre stunder, hvor piger og drenge møder hinandens køn, hvilket er ufatteligt vigtigt for os alle sammen," siger Henrik Vilsbøll til 24timer.

Man fortæller børn, at de forventes at leve efter bestemte kønsroller, når man giver dem separat pige- og drengelegetøj, mener kønsforsker Karen Sjørup:

"Når jeg spørger mit barnebarn på fire år, om han ikke har nogen legekammerater, som er piger, så siger han 'nej, man kan ikke lege med piger'. Det er noget, der bliver installeret i dem. At bygge med Legoklodser burde være et område, hvor piger og drenge kan lege sammen," siger lektor og kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.

Ren hysteri

Det er dog ikke alle, der er enige i synspunktet om, at man ikke bør dele legetøjet op i kønskategorier.

Louise Schack Elholm, der er familieordfører for Venstre, kalder i 24timer holdningen et udtryk for 'ren hysteri'.

"Børn skal have lov til at lege med det, som de ønsker at lege med. Ellers kunne vi jo også overveje, om børn skal have lov til at lege med alle mulige andre ting som biler og dukker. Jeg mener, at det er ren hysteri," siger Louise Schack Elholm.

Legos nye legetøjsserie til piger har skabt meget debat i USA, hvor protestgruppen Spark Movement har indsamlet over 48.000 underskrifter mod produktet.

Minister trak i land

For nylig erklærede ligestillingsminister Manu Sareen (R) sig enig i denne gruppe på Facebook:

"Der er gang i debatten om Legos legetøj 'Lego Friends', der er specifikt rettet mod piger med blandt andet pink farver. Kritikken retter sig mod, at legetøjet er kønsstereotypt. Her er jeg enig. Det er ærgerligt, at Legos unikke og inspirerende legetøj nu er med til at tegne så traditionelle kønsroller, som de gør med 'Lego Friends'," skrev Manu Sareen på sin Facebook-væg.

Senere måtte ligestillingsministeren dog trække sin kritik i land - angiveligt fordi flere personer mente, at en minister måtte have vigtigere ting at se til.

"Efter at have læst jeres kommentarer må jeg erkende, at jeg fik formuleret mig for firkantet og bombastisk. Det beklager jeg. Min mening var at rejse en debat om kønsstereotyper. Den debat er vigtig, men der er ikke belæg for at kritisere Lego," skrev Manu Sareen senere.

Flere piger skal lege med Lego

Legos kommunikationschef oplyser til 24timer, at formålet med de nye produkter er at få mange flere piger til at lege med Lego:

"Vi tror på, at børn udvikler sig motorisk og socialt ved at bygge med Lego-klodser. Det synes vi, at flest muligt børn skal have glæde af. I dag leger langt flest drenge med Lego, og det, synes vi, er ærgerligt," siger Charlotte Simonsen, der er kommunikationschef i Lego, til 24timer.

Men kan man ikke begrænse drenge og piger i at lege sammen, når man deler legetøjet op i køn?

"Nej, jeg tror tværtimod, at der er flere piger, der får øjnene op for, at Lego er sjovt at lege med, ved hjælp af denne her nye serie, og så kan det være, at de får lyst til at lege sammen med deres brødre," siger Charlotte Simonsen.