Nyheder

Betalingsring har begrænset miljøeffekt

Borgerne i hovedstadsområdet kan glæde sig over markant bedre plads på vejene, hvis regeringen gennemfører sin betalingsring.

Til gengæld er det så som så med forbedringen af luftkvaliteten, der ellers har været fremført som et væsentligt argument for en betalingsring.

Det fremgår af en miljøundersøgelse af fire forskellige versioner af den københavnske betalingsring, som Vejdirektoratet har lavet, og som fremlægges mandag, skriver Politiken.

"Undersøgelsen viser klart, at det er en trængselsring og ikke en miljøring," siger trafikforsker ved Aalborg Universitet Harry Lahrmann til Politiken.

Begrænset effekt

Ifølge undersøgelsen vil der ske en reduktion i antallet af person- og varebiler, som kører over ringen, med godt 40 procent, mens 15.600 køtimer i døgnet kan undgås, fordi folk lader bilen stå.

Det er det indre København, der kommer til at nyde størst glæde af renere luft. Her er der i dag 11 gadestrækninger, der overskrider grænserne for luftkvalitet. Med betalingsringen ventes det kun at være mellem fem og syv strækninger.

For hovedstadsområdet som helhed vurderer rapporten, at den samlede reduktion af luftforureningen vil være begrænset.

Handler om trængsel

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, er ikke overrasket.

"Der er jo dele af regeringen, der argumenterer med luftforurening, og det lyder nærmest, som om folk dør som fluer i København. Men faktum er, at en betalingsring ikke hjælper, og det ved vi også fra andre storbyer," siger han til Politiken.

Alligevel er transportminister Henrik Dam Kristensen (S) glad for rapporten, fordi den klart dokumenterer de store trafikale gevinster ved ringen.

"Miljøargumentet er der. Men det her handler jo om trængsel - at mange mennesker bruger rigtig mange timer hver dag på at bringe sig frem og tilbage," siger ministeren.