Nyheder

Familie skræmt af flyvende rislampe

I mere end fem minutter fulgte familien Hansen den lysende kugle, der efter al sandsynlighed blot af en lanterne af rispapir

Familien Hansen fra Vilstrup ved Haderslev fik sig en mindre forskrækkelse, da de i går sidst på eftermiddagen kom kørende i deres bil.

"De tre skrigende unger på bagsædet blev pludselig helt stille, da vi kunne se en stor lysende kugle med en spiralformet hale bevæge sig over kirken i Vilstrup," fortæller Betina Hansen.

"Vi var totalt chokeret, og vi fulgte efter "ildkuglen" i fem minutter, men den forsvandt ud over havet mod Fyn," forklarer Betina Hansen.

Astrofysiker, ph.d., Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium har studeret de tre billeder, som familien Hansen har taget af det mystiske himmelfænomen.

Og han har denne forklaring: "Ud fra billederne og varigheden af observationen er det, efter min mening, mest sandsynligt, at det har været en af de små varmluftsballoner af rispapir, som vi ofte får meldinger om. Det har i hvert fald ikke været et meteor eller andet astronomisk fænomen."

Flyvende rislamper skal risikovurderes

I november sidste år opgav man efter lange forhandlinger at finde fælles retningslinjer i EU for brug af de populære varmluftballoner af rispapir.

Det er nu op til de enkelte EU-lande at lave regler på området. Derfor er Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen i øjeblikket i færd med at risikovurderer de flyvende lanterner af rispapir.

"Vi kigger på, hvad andre lande laver af regler på området, og kommer der konkrete tilfælde, hvor flyvende rislamper har været årsag til skader, tager vi det med i den samlede vurderingen," forklarer Mette Cramon, der er kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

"Lamperne er ikke forbudt, men så længe risikovurderingen står på, er det stadig importørerne og producenternes ansvar at leve op til produktansvarsloven sørge for at lamperne er i orden," siger Mette Cramon.

Hun opfordrer samtidig folk, der benytter lamperne, om at udvise stor forsigtighed og tage højde for vind og vejr.

Har du set en ildkugle eller et andet uforklarligt himmelfænomen, kan du lave en indberetning til hjemmesiden Ildkugle. Du finder linket i boksen her.