Nyheder

VIDEO: Jes Dorph fik Margrethe til at le

"Deres majestæt, De trådte til i 70'erne - i hippietiden - og nu sidder De som dronning midt i en finanskrise. Kan De forsøge at sætte ord på, hvordan De oplever, at Deres opgave - Deres arbejde - har ændret sig gennem de sidste 40 år."

Som den første fik TV 2's journalist Anne Vig lov til at stille et spørgsmål til dronning Margrethe under hendes pressemøde i forbindelse med hendes 40 årsjubilæum, og det kom faktisk direkte fra brugerne af tv2.dk. Brugerne har på opfordring stillet en række spørgsmål, som TV 2 kunne viderebringe på pressemødet.

Artiklen fortsætter under playeren

Jes Dorph-Petersen kunne ikke lade være med at spøge, da det blev hans tur.

"Deres majestæt, spørgsmål fra TV 2's seere, der har været inde på internettet. Jeg stiller ikke alle spørgsmålene, for så kunne vi blive ved til efter karetturen," sagde den erfarne reporter ud i kongestoffet og udløste en latter fra dronningen. Og så kom spørgsmålet:

"Rigtigt mange vil gerne vide, hvor tæt dronningen er på såkaldt almindelige mennesker. Merete Berg-Juul f.eks. skriver til dem, 'er majestæten venner med nogen almindelige mennesker, altså hvis løn er lav og bor i parcelhus med hæk og lille terrasse, og hun forsætter, at 'hvis det skulle være af interesse, stiller jeg mig gerne til rådighed'," Det udløste endnu en latter fra Margrethe

"Og så skulle jeg hilse fra den kongelige jubilar fra Hanne Nielsen fra Kjellerup. Hun foreslår, at dronningen kunne komme anonymt på hos en landhusmor, en børnehave eller på et plejehjem."

Spørgsmål fra danskerne til monarken

Spørgsmålene - hvoraf selvfølgeligt kun ganske få kunne bruges på den stærkt begrænsede tid på pressemødet - svinger fra nogle få kritiske angående udgifter til kongehuset til spørgsmål, hvor hyldesten kommer op på et niveau, hvor det egentlige spørgsmål fortaber sig.

Rigtigt mange vil vide, hvad dronningen gerne ville lave, hvis hun nu ikke var regent af Danmark. Mange børn skriver ind med spørgsmål til dronningens madvaner, om hun spiser hotdogs, makrelsalat eller pålægschokolade. Ligeledes kredser mange af spørgsmålene om den største oplevelse gennem de 40 år på tronen.

Herunder bringer vi lidt flere af dem. Der er rette nogle grammatiske småfejl samt konsekvent rettet til De de steder, det har været påkrævet.

Spørgsmål fra brugerne af tv2.dk

Har De aldrig haft drømmen om at leve et almindeligt liv?N. Enselmann

Hvad er det største øjeblik/bedste minde, De har fra Deres 40 år som Dronning? Familien Spangsberg

Hvad tænker dronningen, når en dansk soldat falder i krig (Afghanistan) og hvordan reagerer dronningen?Søren Svensson

Mit spørgsmål går på, om hendes majestæt har/har haft drømme om at prøve/opleve noget, som ikke er gået i opfyldelse?Tina Bertelsen. Viborg

Hvorfor glemmer De at hilse "søens folk" i Deres nytårstale? Det vil glæde mange, hvis De igen ville hilse disse brave mænd og kvinder, som altid har været stolte af deres særlige hilsen.Dennis og Christine Kiil

Kunne Deres majestæt forestille Dem, at gå på pension og overlade tronen til Deres søn? Pernille Kirkvåg, Vemmelev

Jeg kunne tænke mig at spørge Dem om, hvordan De stadig holder Dem så fint slank. Dyrker De en form for motion? Går med hundene? Traver rundt på gangene i en time om formiddagen? Peter G. Wiberg Bojsen Aarhus.

Hvilke tanker gør dronningen sig om alle de mennesker der overalt i Danmark samles for at se, møde eller hilse på Dronningen, når hun kommer rundt i landet? Hvordan synes Dronningen at livet som Danmarks Regent har formet sig. Gitte Skov

I Deres 40 år lange virke som regent, hvilken beslutning i embedes medfør, har De fundet sværest at træffe?Per Andersen

Folk skifter job i løbet af deres liv, som dronning er der intet at skifte. Bliver det aldrig kedeligt at være kongelig?Stella Peled

Hvornår har De tænkt at abdicere?Jens Laursen-Schmidt

Jeg vil gerne høre, hvilke oplevelser har givet størst indtryk på Dem i løbet af de 40 år? Anette Olsen

Hvorfor mener De selv, at kongehuset skal bevares?Mick Hansen

Mit spørgsmål til Dem er nok mere personligt, men jeg vil gerne høre om De fremover stadig vil gøre det store stykke arbejde for soldater og deres pårørende? Jeg har været så glad for den støtte, De har givet når min søn har været udsendt.Susanne Pedersen

Hvis Deres majestæt ikke havde været dronning, hvilket job havde De så valgt?Rickey Iversen

Hvordan var det at skulle stå på en balkon på Christiansborg foran mange tusinder af danskere og skulle udråbes i tre verdenshjørner og holde Deres valgtale og sige Deres valgsprog, lige dagen efter Deres var kong Frederik den 9. døde? Var det ikke mærkeligt at skulle hyldes og vinke til befolkningen, men samtidig bære en dyb sorg som det må være at miste sin far? Christian Lindholt

Spiser dronningen nogen gange hotdogs til aftensmad? Rasmus, 8 år