Nyheder

Slidte celler sladrer om livsstil

I løbet af få år kan det blive muligt at få en celleslitage-undersøgelse hos lægen.

Det skriver Politiken i dag.

Den vil vise, om man har celler i fin form, eller om man i forhold til sin alder har slidt dem ned med rygning, overspisning og for lidt motion.

Dermed vil lægerne få et helt nyt redskab til at måle en patients sundhedstilstand og fortælle, hvordan det levede liv har påvirket kroppen.

Celleslitage kan sammenlignes med et klippekort - jo mere usundt man lever, desto flere 'klip' vil man bruge, fordi især rygning, men også fedme og for højt blodtryk reducerer antallet af telomerer.

Det er små 'beskyttelseshætter' for enden af vore kromosomer.

Hver fjerde har alvorlig celleslitage

Verdens største undersøgelse af celleslitage er allerede gennemført på en gruppe danskere - af danske forskere. Den har Børge Nordestgaard, professor i genetisk epidemiologi ved Københavns Universitet og overlæge på Herlev Hospital, stået i spidsen for.

Og han har dårligt nyt til mange danskere.

"Omkring 25 procent af voksenbefolkningen har celleslitage i så alvorlig grad, at de ikke alene statistisk set vil dø før tiden. Deres risiko for at få blodpropper i hjertet er også forøget med op til 50 procent," siger Børge Nordestgaard til Politiken Søndag.

Undersøgelsen er virkelig spændende, siger Morten Grønbæk, professor ved Syddansk Universitet og formand for Vidensråd for Forebyggelse.

"Og hvis man i en forebyggelsessammenhæng kan bruge en måling af celleslitage som en form for øjenåbner i forhold til mennesker, der er i en risikogruppe, og derved få dem til at lægge deres liv om, vil det være meget værdifuldt," siger han til Politiken.