Nyheder

Mange kvinder har ondt i livet

En stor andel af landets kvinder har det ikke godt, viser en ny stor under-søgelse udarbejdet af Psykiatrifonden.

Blandt 5000 danskere siger 25 procent af kvinderne, at de ofte eller jævn-ligt har lavt selvværd eller føler, at de ikke slår til, skriver Politiken. 24 procent har været så stressede, at de overvejede at søge professionel hjælp, sygemelde sig, sige jobbet op eller omlægge deres liv.

Et helt andet billede tegner sig for de danske mænd. Her er det ikke selvværdet, der slås med, men derimod at de oftere end kvinder føler sig ensomme og reagerer på svære følelser med et usundt forhold til alkohol.

"Groft sagt bliver de pligtopfyldende kvinder med præstationsangst meget hurtigt ramt på deres selvværdsfølelse, mens mænd har svært ved at danne relationer og søge hjælp," siger formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt til avisen.

Forskellen mellem drenge og piger kan spores helt tilbage til opdragelsen. Det mener i hvert fald formand for Stressforeningen, Birgitte Larsen.

"Drenge bliver meget rost for, hvem de er, mens piger og kvinder bliver rost for, hvad de gør. Måske derfor kan kvinders selvværd komme til at hænge tæt sammen med deres præstationer," siger hun.

Begge formænd møder jævnligt kvinder på sammenbruddets rand, som kommer for at få hjælp på forskellig vis.

Men det første og vigtigste skridt er dog at erkende, at noget ikke er, som det burde være, mener Anne Lindhardt.

"Når man først erkender, at noget er galt, kan man handle, før man bliver egentlig syg," siger hun til avisen.