Nyheder

Har fået sklerose af H1N1-vaccine

I slutningen af dette indslag forklarer en professor, om andre danskere, der er blevet vaccinerede, skal være bekymrede.

Karin Søe Larsen arbejde for to år siden som social- og sundhedsassistent i Thisted Kommune. Fordi hun var en del af beredskabet med ansvar for kommunens ældre borgere, blev hun af kommunen opfordret til at lade sig vaccinere mod svineinfluenza.

Det råd fulgte hun, men blot halvanden måned efter, i januar 2010, blev hun pludselig alvorligt syg.

"Det gik bare ned ad bakke. Jeg begyndte at spilde og kunne ikke finde mine ord," siger hun.

Hun blev hasteindlagt og sygdommen udviklede sig.

"Der troede jeg, at næste stop var kirkegården," siger hun.

Blev opfordret til at tage imod vaccine

I første omgang blev sagen afvist som værende en arbejdsskade, men fordi Karins Søe Larsens fagforening kunne påvise, at Thisted Kommune selv havde opfordret til brug af vaccinationen, mente ankestyrelsen, at afgørelsen var forkert, og fra Arbejdsskadestyrelsen kom der så en ny afgørelse.

Derfor blev hun tilkendt en samlet erstatning på 1.142.117 kroner. Den dækker både for tab af arbejdsevne og for varigt mén.

I Thisted Kommune tager man nu ved lære af sagen.

"Vi vil sikre, at vi i vores vejledninger vejleder vores personale efter bedste evne og efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger," siger Jesper Hosbond Jensen, der er beskæftigelsesdirektør i Thisted Kommune.

Men Karin Søe Larsens vaccine-skade er ikke den eneste.

"Vi har en tilsvarende sag fra en anden tidligere medarbejder i Thisted Kommune, som også har fået en vaccinationsskade, der til dels er sammenlignelig med Karins," siger Leif Vestbjerg Nielsen, Faglig sekretær i FOA.

340.000 danskere har fået vaccine

340.000 danskere lod sig vaccinere. Selvom vaccinen blev debatteret," sagde chefen for Sundhedsstyrelsen, Jesper Fisker, sådan her i TV 2 Nyhederne den 29. september.

"Vi mener faktisk, at der er en grund til, at vi anbefaler det, og vi mener, at man bør lade sig vaccinere."

Og af Lægemiddelstyrelsens årsberetning fremgår det, at vaccinen mod svineinfluenza dominerede indberetningen af bivirkninger på vacciner i 2010. En tredjedel blev kategoriseret som alvorlige. I udlandet så man tilfælde af Narkolepsi efter brug af vaccinen.

Efter måneders genoptræning har Karin Søe Larsen genoptaget arbejdet. Hun har fået job i Morsø kommune, men som konsekvens af sin hjernesygdom har hun fået konstateret sklerose.