Nyheder

Aflever juletræ på havn og vind

Julen varer lige til påske - men dit juletræ gør næppe.

Men i stedet for bare at sende det til storskrald bør du måske overveje at tage et smut forbi Randers Havn - de vil nemlig meget gerne have dit falmede juletræ.

På Materielgården på havnen i Randers har kommuen de seneste dage taget imod omkring 1000 juletræer i alle former og afskygninger. Nogen er stadig ikke pakket ud af den indpakning, de kom i fra producenten og nogen har stadig har lidt pynt på.

"Vi bruger dem til at beskytte brinkerne - kanterne. For bag digerne er der opdyrkede marker. Og det vil være en katastrofe, hvis vandet når derind," fortæller specialarbejder Anders Christensen, der tager imod træerne.

Gemmested for fisk og yngel

"De bliver bundtet sammen 6-8 stykker til et bundt, som kaldes en faskine. Den bliver taget med ud i fjorden og lagt ned mellem to rækker pæle. Og så bliver der fyldt jord ind bagved."

"De holder på brinkerne og er samtidig gemmesteder for fisk og yngel. Og det betyder også, at vi ikke behøver at oprense fjorden så tit."

Store skibe med 6 meter dybgang danner et enormt sug med skroget. Vandet synker faktisk en halv meter, lige før skibet passerer, og så kommer vandet igen bagefter. Det slider kraftigt på bredderne langs fjorden, så jorden ville skride ud i vandet, hvis ikke man havde faskinerne liggende.

Når man har afleveret sit juletræ, deltager man i konkurrencen om en picnictur på fjorden, et restaurantbesøg og en købmandskurv.

Sidste år fik Randers Kommune 8-10.000 brugte juletræer. I år regner man med 10-15.000