Nyheder

Vi bytter julegaver for 800 mio.

Rundt regnet hver tiende julegave er på vej tilbage til den butik, hvor den kom fra. Det vurderer Dansk Erhverv, der på den baggrund forudser julegavebytteri for ca. 800 millioner kroner i den kommende tid.

Bytteriet startede for alvor i dag og ventes at løbe til ind i januar.

"Da vi venter, at julehandlen kommer op omkring 8,2 milliarder kroner, svarer det til, at gaver til en værdi af godt og vel 800 millioner kroner vil komme retur, siger Lone Rasmussen, forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv.

Sådan er du stillet med hensyn til bytte af gaven:

Der gælder ingen bytte- eller returret, medmindre butikken har lovet det.

Bytteret gælder kun i den butik, hvor varen er købt - medmindre butikskæden har lovet andet.

Frist for returnering af varen skal overholdes.

Bytteriet gælder ombytning til andre varer.

Varen byttes til den oprindelige pris.

Returret betyder, at kunden kan kræve pengene tilbage.

Varen skal være ubeskadiget og ubrugt. Den skal leveres tilbage i original emballage, hvis det har betydning for varens videresalg.

Plomberinger må ikke være brudt.

Ved køb på nettet gælder 14 dages fortrydelsesret i Danmark - og mindst en uge i EU.

Kilde: Dansk Erhverv.

Med det store bytteri følger usikkerheden om, hvad man som forbruger har ret til. Grænsen går i hvert fald ved at bytte brugte varer.

"Vi har hørt eksempler på, at kunder kommer ind for at bytte en kjole, som lugter af røg og tydeligvis har været brugt til en fest. Det går selvfølgelig ikke," siger Lone Rasmussen.

Du har ikke ret til bytte eller penge

Rent juridisk har forbrugeren ikke ret til at få byttet varer eller få penge retur. Men praksis er i de fleste butikker at tilbyde en ombytning.

Ifølge Dansk Erhverv er det blevet en del af konkurrencen om at give en god service til kunderne.

I Forbrugerrådet konstaterer afdelingsleder Vagn Jelsøe, at man som forbruger godt kan forvente at få byttet gaven, selv om man ikke juridisk har belæg for det.

"Men så er det ret afgørende, at man har et byttemærke på varen, hvoraf det fremgår, hvad man har ret til," siger Vagn Jelsøe.

Butikker har gavn af gavebytteri

Han mener, at butikkerne til en vis grad har gavn af bytteriet, fordi mange bytter til noget dyrere.

"Samtidig fremmer muligheden for at bytte også vores lyst til at købe lidt dyrere og lidt mere usikre gaver, siger Vagn Jelsøe.

Retten til ombytning sker typisk, så man kan bytte til andre varer. I nogle tilfælde kan man få pengene tilbage, men det er noget mere vidtgående set fra butikkens side - og derfor sjældnere.