Nyheder

Kendt ernæringsekspert i lommen på industrien

En af Danmarks førende ernærings- og slankeeksperter, Arne Astrup, blander sine privat-økonomiske interesser sammen med sine sundhedsbudskaber.

Sådan lyder kritikken fra flere steder.

Ved at gennemgå Arne Astrups bibeskæftigelser kan man ifølge TV 2 Nyhederne blandt andet se, at han er lønnet rådgiver for organisationen, Global Dairy Platform, der har den mission at øge den globale efterspørgsel på mejeriprodukter.

Kan ikke være neutral

Den sammenblanding møder kritik fra en ekspert i sundhedsvidenskab.

"Jeg mener, det er utroværdigt, fordi han er part af et selskab, som har en meget åben agenda om at fremme det her produkt. Og så kan han ikke samtidig være neutral ekspert i min optik," siger Christina Warrer Schnohr, ph.d., sundhedsvidenskab, Københavns Universitet, til TV 2 Nyhederne.

Arne Astrup selv afviser anklagerne om, at der er penge bag hans budskaber.

"Når i spørger mig, når medierne henvender sig for at få ekspertudsagn, så er det baseret på den solide videnskab, der eksisterer og som bliver publiceret i verdens bedste tidsskrifter, som jeg prøver så godt som muligt at formidle videre," siger Arne Astrup til TV 2 Nyhederne.

Må vælge side

Det er langt fra første gang Arne Astrup bliver beskyldt for at være i lommen på industrien.

De mange sager møder kritik fra ledende overlæge og talsmand for Læger uden sponsor, Mats Lindberg.

"Arne Astrup bør vælge side. Enten skal han være rådgiver for øl- og mejeriindustrien. Eller også skal han være rådgiver for borgere og offentligheden. Man kan ikke være begge dele samtidig," lyder det fra Mats Lindberg.

Arne Astrup oplyser til TV 2 Nyhederne, at han får 5.500 kroner for et rådgivningsmøde med mejeriorganisationen Global Dairy Platform.

Han fortæller dog ikke, hvor meget han i alt har modtaget fra organisationen.