Nyheder

Psykisk skadede soldater får også medalje

Soldater, der i tjenesten har har fået ondt i sjælen, skal belønnes på lige fod med fysisk tilskadekomne.

Psykisk syge krigsveteraner bliver efter mange års kamp nu ligestillet med de af deres soldaterkammerater, der har mistet en arm eller et ben i tjenesten.

Forsvaret har besluttet - med hjælp fra politikerne i Folketinget - at tildele 120 psykisk syge krigsveteraner en medalje af sølv, fordi de er blevet såret i under tjeneste, skriver Avisen.dk.

- Det er ekstremt vigtigt at vise, at vi har dyb respekt for både de fysisk og de psykisk sårede, og for det offer de har ydet, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til Avisen.dk.

- Det er så uendeligt let at se på en soldat, der har fået sprængt for eksempel et ben væk, at han eller hun har lidt et stort tab. Det kan til gengæld være svært at se på psykisk sårede soldater, at de har ondt i sjælen, tilføjer han.

Nyheden om medaljen får også smilet frem i soldaternes fagforening.

- Det er åbenlyst for enhver, at der ikke burde være forskel på, om en soldat er såret på sin fysik eller psyke. Derfor er det et super stærkt signal, at de to grupper nu ligestilles, når der bliver uddelt medaljer.

DFet siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), til Avisen.dk

En af modtagerne er 44-årige Thomas Furustubbe fra Næstved. Han har været på fire missioner på Balkan under borgerkrigen, der hærgede det tidligere Jugoslavien i 1990'erne. Han er i dag ikke i stand til at passe et arbejde på grund af sine traumer.

- Selvom politikerne og Forsvaret er sent ude, er jeg glad for at få tildelt medaljen. Medaljen er et plaster på såret, og det har vi psykisk sårede lige så meget brug for som de soldater, der har fået amputeret arme og ben, siger Thomas Furustubbe.

/ritzau/