Nyheder

Dansk psykiater: Breivik er ikke skizofren

Flere norske eksperter sår nu tvivl om, hvorvidt Anders Breivik rent faktisk er sindssyg, og de bakkes op af psykiater, ph.d. Henrik Day Poulsen. Den danske psykiater har læst undersøgelsens konklusion, og han er ikke overbevist om, at Breivik er skizofren.

"Skizofren er der efter min mening ingen dokumentation for i det, jeg har læst. Der er ingen dokumentation for, at den her mand er andet end en frygtelig fanatisk, kynisk psykopat," siger han til TV 2 NEWS.

Hvis man er syg, kan man blive rask

Såfremt de norske psykiateres undersøgelse af Breivik kommer til at stå til troende, kan det i princippet indebære, at han på et tidspunkt erklæres rask og må løslades. Henrik Day Poulsen mener, at massemorderen må underkastes en ny undersøgelse.

"Jeg tror ikke, at Norge kan leve med, at Anders Behring Breivik nogensinde kommer ud igen."

Den norske undersøgelses konklusion tager i høj grad udgangspunkt i Breiviks holdninger, men det er ikke nok til at stille diagnosen skizofren, forklarer Henrik Day Poulsen, der dog understreger, at psykiatri ikke er en ekstakt videnskab, hvor man kan tage en blodprøve.

"Der er nogle ret klare kriterier fra verdenssundhedsorganisationen WHO for at stille diagnosen, og i de 30 til 35 sider, jeg har læst, mener jeg ikke, man dokumenterer, at han skulle lide af skizofreni."

Bizarre holdninger er ikke sindssyge

Ifølge Henrik Day Poulsen er de norske psykiateres vurdering baseret på, at Anders Breiviks holdninger er sindssygelige og bizarre.

"På nettet kan man finde nogle meget ekstreme holdninger i visse miljøer. Det er ikke det samme som, at folk er sindssyge. Man skal passe meget på med ikke blot at finde fanatiske grupper, og så sige, 'vi kan ikke lide din holdning, derfor er du sindssyg'," fortæller Henrik Day Poulsen.

Allerede første gang den danske psykiater hørte om sagen, fæstnede han sig ved Breiviks lange og grundige planlægning af sin terroraktion, og siden har han ikke hørt noget, der væsentligt har rykket ved det indtryk. At Breivik ikke var skizofren,

"Det er ikke bare en fiks ide. Han har gjort sit hjemmearbejde vældigt godt. Det manifest, han lagde ud i sommers, er meget sammenhængende. Det, som er typisk for skizofrene, er, at de har nogle meget forstyrrede tanker, og skal de formulere sig, hænger det ofte ikke samme. Det, som Breivik har skrevet hænger meget sammen, men det er også meget ekstremt."

Selvoptaget, forstyrret og psykopatisk

Henrik Day Poulsen vil dog ikke udelukke, at Breivik har en anden sindssygdom, muligvis en såkaldt enkelt paranoid sindstilstand. Han hælder umiddelbart mest til en personlighedsforstyrrelse med voldsomme storhedsforestillinger om sig selv, en ret psykopatisk væremåde og en utroligt stor selvoptagethed.

"Men skizofreni - er jeg ret overbevist om - lider Breivik altså ikke af, og det kan jeg forstå, at en række af mine norske kolleger er enige med mig i."