Nyheder

Trykbølger giver mænd potens igen

Et banebrydende dansk forsøg med trykbølger kan smertefrit give mænd potensen tilbage og revolutionere behandlingen af manglende rejsning.

Som det første sted i Europa har Regionshospitalet Viborg de seneste måneder behandlet impotente mænd med trykbølger på penis. Det har givet opsigtvækkende resultater.

Af 15 behandlede mænd har 11 af dem fået potensen tilbage. Forsøget skal nu gennemføres i stor skala. Normalt benyttes trykbølger til knusning af blandt andet nyresten.

Men på Region Midtjyllands Center for Nyrestensknusning i Viborg forsker læger i andre mulige gavnlige effekter. Impotens har nu vist sig at være en af dem.

Patienterne er behandlet fem gange i et kvarter og med opsigtvækkende gode resultater. Når trykbølgerne rammer, dannes der nye blodkar i vævet. I dette tilfælde øger det blodtilførslen til penis. Opfølgningerne har vist, at effekten holder sig flere måneder efter endt behandling.

"Vi kunne næsten ikke få armene ned. Hvis bare tre-fire stykker havde haft glæde af forsøget, ville det være glimrende. Men at 11 ud af 15 mænd kan gennemføre samleje efter blot fem behandlinger fortæller mig, at vi har fat i noget af det rigtige," siger overlæge, dr.med. Lars Lund, der sammen med medicinstuderende Ditte Valsgaard Pedersen står bag.

"Det her giver nyt håb for impotente mænd, som ellers ville være tvunget til at leve med impotensen eller spise for eksempel potensmedicin med mulige bivirkninger eller få injektioner i penis for at få rejsning."

De 15 medvirkende mænd var fra 42 til 67 år og på venteliste til behandling for impotens. Alle mændene havde brug for medicin såsom Viagra for at gennemføre samleje.

Undersøgelser har tidligere vist, at 50 procent af alle mænd over 60 år lider af impotens i større eller mindre grad. Tallet er endnu højere blandt mænd med andre sygdomme som forhøjet blodtryk og sukkersyge.