Nyheder

Salg af solceller er eksploderet

Flere danskere er for alvor begyndt at bruge solens stråler som energikilde i hjemmet. Siden januar er antallet af danskere, der har ansøgt om at få et solcelleanlæg installeret således tredoblet fra 153 i januar til 1825 i november. Det viser tal fra Dansk Energi.

Kort om solcelleanlæg:

- Det første solcelleanlæg i Danmark blev installeret af EnergiMidt for 18 år siden i Brædstrup. Det kører stadig i dag

- En gennemsnitlig husstand med to voksne og to børn forbruger 4500 kWh om året. Skal husstandens strømforbrug dækkes via et solcelleanlæg, kræver det et solcellearel på lidt over 30 m2 på taget

- Producerer man mere el via et solcelleanlæg, end man selv forbruger, kan man sælge el til sit elselskab. Man får 60 øre pr. kWh

- Et solcelleanlæg koster mellem 40.000 og op til 170.000, men ligger typisk på cirka 100.000 kroner. Der er en tilbagebetalingstid på cirka 10 år

- Det er muligt at afskrive solcelleanlægget, så tilbagebetalingstiden bliver 7-8 år. EnergiMidt anbefaler, at man kontakter en revisor

- Nettomålingsordningen er en ordning, så du kan bruge det offentlige elnet. I princippet løber din elmåler baglæns, når du producerer mere strøm end du selv kan bruge - typisk om sommeren - og du kan hente strømmen tilbage uden at betale for den, når du har brug for det - typisk om vinteren

- Det er muligt at benytte håndværkerfradraget frem til udgangen af 2012 i forbindelse med køb af et solcelleanlæg

- Solcelleproduktionen er afhængig af lysindtaget. Det betyder, at det ikke behøver at være solskinsvejr for at anlægget producerer energi

Kilde: Dansk Energi og EnergiMidt

"Flere danskere har fundet ud af, at det er en rigtig god forretning at investere i solcelleanlæg - der har jo været en eksplosion i lysten til at sætte solceller op i år. Siden maj i år er antallet af solcelleanlæg vokset med 300 procent. Det er ret fantastisk," siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

Brug håndværkerfradrag til solcelleanlæg

Han forklarer udviklingen med, at prisen på el stiger, mens solcelleanlæggene hele tiden bliver billigere.

Dertil kommer at mange elselskaber giver tilskud til solcelleanlæg, og at danskerne gennem håndværkerfradraget kan trække omkostninger til arbejdsløn m.m. fra i skat, forklarer Anders Stouge.

Dansk Energi forudser, at udviklingen kun vil fortsætte - ikke mindst fordi elprisen i fremtiden vil blive dyrere, blandt andet med De Konservatives forslag om, at prisen pr. kilowatttime skal stige, hvis man bruger mere strøm end en gennemsnitlig forbruger.

Danskere på venteliste til solcelleanlæg

Hos EnergiMidt - der er et af de selskaber, der sælger solcelleanlæg - har efterspørgslen været så stor, at danskere er på venteliste for at få et anlæg.

"Lige nu kan vi simpelthen ikke følge med efterspørgslen, så vi har mange, der lige nu må vente nogle måneder på at få sat deres solcelleanlæg op - vi kan ikke få dem hjem så hurtigt," siger Flemming Vejby Kristensen, der er erhvervschef i EnergiMidt.

Solcelleanlæg påvirker også adfærd

Udover at solcelleanlæg gavner miljøet, fordi man bruger solens stråler til at skabe elektrisk energi, har anlæggene også en anden positiv effekt: Danskere med solcelleanlæg forbruger mindre el end før, de fik anlægget installeret.

"Der går lidt sport i det for folk, der har fået solcelleanlæg, fordi energi lige pludselig bliver gjort meget mere nærværende, end at man bare tænder og slukker på en stikkontakt. Når du gør ting nærværende, synlige og let tilgængelige, påvirker det vores adfærd," siger Flemming Vejby Kristensen.

Han bliver bakket op af Anders Stouge fra Dansk Energi:

"Det er meget interessant, at solcelleanlæg får forbrugerne til dagligt at holde øje med, hvad de bruger elektriciteten til - og fordi man pludselig holder øje, så sænker man energiforbruget med 5-10 procent," siger han.

Artiklen fortsætter under videoklippet

"Bedre investering end penge i banken"

Flemming Brodersen i Vejle er en af de mange danskere, der har fået installeret et solcelleanlæg på taget. Han fik det installeret for en uge siden, og han har høje forventninger til energibesparelserne:

"Min elregning ligger på mellem 10.000 og 12.000 kroner om året, så jeg håber da, at jeg kan spare en hel del ved selv at producere min egen el," siger Flemming Brodersen, der er rådgivende ingeniør.

Han havde pengene til solcelleanlægget stående på en opsparingskonto i banken, men med den lave rente kan det bedre betale sig for ham at investere i et solcelleanlæg end at lade pengene trække renter.

"Jeg får faktisk forrentet mine penge bedre på den her måde. Hvis jeg kan spare 10.000 på min elregning om året, så er det en bedre forretning end at have pengene stående i banken - selv hvis jeg skulle have været ud at låne pengene, så er det en bedre forretning for mig," siger han.