Sådan tjener du penge på solens stråler

Det nye håndværkerbidrag er en håndsrækning til miljøet. Det får nemlig lige præcis regnskabet til at gå i et lille plus, når danske boligejere installerer solenergianlæg med solvarme eller solceller derhjemme.

Den uafhængige offentlige organisation Go' Energi har regnet på tallene. Det koster dig 37.000 kroner at komme i gang med et solvarmeanlæg, men du står tilbage med 28 kroner ekstra om måneden det første år, når du trækker udgiften til lån fra energibesparelsen.

Seks kroner om måneden

Et typisk solcelleanlæg giver dig seks kroner i hånden om måneden det første år. Gevinsten får du, når du trækker udgiften til et lån på 100.000 kroner fra værdien af din egen elproduktion. Fortsætter energiprisen med at stige, bliver den månedlige gevinst større de følgende år.

Danmarks Tekniske Universitet har for nylig offentliggjort en større undersøgelse omkring solvarmeanlæg. Og her er konklusionen klar. Mange danske husstande kan spare store summer på energiregningen ved at supplere med den type solenergi.

Køb strøm til samme pris som du sælger

Økonomien i solcelleanlæg er også blevet bedre for boligejere, efter at nettoordningen er blevet en realitet.

Den gør det muligt at købe strømmen til samme pris, som du kan sælge den, hvis solcellerne producerer mere energi, end du skal bruge her og nu.

På grund af de mange muligheder, så råder Go' Energi husejerne til at sætte sig godt ind i de forskellige løsninger, før de kaster sig over solenergien.

"Der er fordele ved både solvarmeanlæg og solceller. Det handler derfor om at finde den løsning, der passer til den enkelte husstand. Hvis man vil i gang med solenergi, råder vi derfor forbrugerne til at søge information omkring solenergi på Go' Energis hjemmeside," siger sekretariatschef i Go' Energi Henrik Teglgaard Lund.

Fakta om solvarme

Et solvarmeanlæg overfører varme fra solen til din varmtvandsbeholder. Det giver dig varmt vand i hanerne, så du sparer opvarmningen af dit varme brugsvand.

Det er muligt at få et solvarmeanlæg, der kun opvarmer vandet, men det er også muligt med en kombination, hvor du både får varmt vand, og så bruger den overskydende energi til centralvarme, for eksempel gulvvarme.

Fordele:

Solvarmeanlæg kan opvarme alt dit vand om sommeren og noget af vandet om vinteren.

Det nye fradrag giver dig en besparelse på over 7.000 kroner i løn til håndværkerne, hvis I er to voksne i husstanden.

Ulemper:

Du kan ikke lagre energien. Nyd det, når der er varmt vand, og vil du have det fulde udbytte, kan du installere et solvarmeanlæg, hvor du også kan bruge energien til centralvarme.

Fakta om solceller

Solcellen opfanger og omdanner solens stråler til elektrisk energi. Solceller gør det muligt for dig selv at producere strøm, så du kan spare penge på energiregningen.

Fordele:

Økonomien i solcelleanlæg er blevet bedre for boligejere, efter at nettoordningen er blevet en realitet. Den gør det muligt at købe strømmen til samme pris, som du kan sælge den, hvis solcellerne producerer mere energi, end du skal bruge her og nu.

Nettoordningen gælder for solcelleanlæg på op til og med 6 kW. Produktionen fra et anlæg i den størrelse svarer til det gennemsnitlige forbrug af strøm hos en dansk familie om året. Det betyder, at produktion og forbrug går lige op.

Og det nye fradrag giver dig en endnu bedre økonomi. Det giver dig en besparelse på over 5.000 kroner i løn til håndværkerne, hvis I er to voksne i husstanden.

Ulemper:

Solceller producerer kun strøm om sommeren. Derfor er nettoordningen afgørende for, at det kan betale sig at investere i.

REGNEEKSEMPLER

Solvarmeanlægget:

 • Areal: 4 m2
 • Produktion: 3.160 kWh/år
 • Størrelse på varmtvandsbeholder: 200 liter

Beregning

 • Lånebeløb: 37.123 kroner
 • Solvarmeanlæg: 23.200 kroner
 • Håndværkerfradrag (to voksne i husstanden): 7.077 kroner
 • Montage: 21.000 kroner

Månedlig gevinst med håndværkerfradrag: 28 kroner

Månedlig gevinst uden håndværkerfradrag: Minus 5 kroner

Solcelleanlægget:

 • Areal: 28, 2 m2
 • Produktion: 2.820 kWh/år
 • Effekt: 4 kW

Beregning

 • Lånebeløb: 99.771 kroner
 • Solcelleanlæg: 88.500 kroner
 • Håndværkerfradrag (to voksne i husstanden): 5.729 kroner
 • Montage: 17.000 kroner

Månedlig gevinst med håndværkerfradrag: 6 kroner

Månedlig gevinst uden håndværkerfradrag: Minus 21 kroner

Kilde: Go' Energi