Nyheder

Livsfarlig høst af juletræsfrø

Kogleplukkere i Georgien arbejder und-er livsfarlige forhold, når de høster de kogler, der blandt andet bliver til danske juletræer, skriver Politiken.

Flertallet arbejder uden sikkerhedsud-styr, når de klatrer i 30-40 meter høje træer, og det koster liv.

Senest i september styrtede en geor-gisk kogleplukker i døden, da han sad i toppen af et 30 meter højt grantræ og plukkede kogler. 54-årige Ivane Kha-rebashvili klatrede uden sikkerhedsud-styr og døde ifølge sin dødsattest af et brud i baghovedet efter styrtet.

Mellem tre og otte dødsfald

Koglerne skulle have været solgt videre til et dansk firma, fortæller hans kone, Lali Mardian til Politiken.

Dødsfaldet i september er ikke enestående. Politiken har på en reportagerejse til Georgien talt med ni kogleplukkere, der arbejder for danske firmaer, enten som daglejere eller ansatte hos de danske importørers georgiske underleverandører.

De har hver især kendskab til mellem tre og otte dødsfald som følge af styrt.

Seks dødsfald i Georgien

Det danske frøfirma Levinsen & Abies er den største importør af juletræsfrø i Europa. Firmaets direktør, Børge Klemmensen, erkender, at der er store sikkerhedsproblemer i branchen:

"Der er ingen tvivl om, at der er problemer med sikkerheden i Georgien. Der er lang vej igen, det lægger vi ikke skjul på," siger han til Politiken.

Børge Klemmensen kender til seks dødsfald i Georgien. Han vurderer, at det maksimalt er 30-40 procent af hans 155 ansatte, der bruger sikkerhedsudstyr konsekvent.

De danske frøimportører har alle en georgisk partnervirksomhed, der står for ansættelsen af plukkerne, og dermed er de ikke juridisk ansvarlige for ulykker.