Nyheder

Politiske skandaler der rystede Danmark

Den potentielt største politiske skandale i Danmark de seneste 20 år.

Sådan lyder vurderingen i sagen, hvor en undersøgelseskommission skal forsøge at finde ud af, om tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og hans daværende spindoktor Peter Arnfeldt har blandet sig i sagsbehandlingen af Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag tilbage i 2010.

En alvorlig anklage for de implicerede og en sag, der i yderste konsekvens kan munde ud i en rigsretssag mod Troels Lund Poulsen.

Skandaler af den kaliber er sjældne i Danmark. Sammen med TV 2's mangeårige politiske kommentator Kaare R. Skou har tv2.dk set på de sager, der i nyere tid har rystet det politiske system i Danmark:

Tamilsagen:Rigsretssag mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K), der blev idømt fire måneders betinget fængsel for overtrædelse af Ministeransvarlighedsloven.

Erik Ninn-Hansen valgte - efter en tvivlsom fredsslutning i den srilankanske borgerkrig i 1987 - administrativt at standse srilankanske flygtninges mulighed for at få deres familiemedlemmer til Danmark, skønt de efter den daværende udlændingelov havde retskrav på det. Sagen blev afgjort i 1995 og er en af danmarkshistoriens i alt fem rigsretssager.

Dagpengeskandalen:Skiftende ministre i Arbejdsministeriet drev fra 1970 til 1982 en kritisabel praksis, hvor ministeriet udbetalte arbejdsløshedsdagpenge til arbejdsløshedskasserne på forskud, så de fik en økonomisk gevinst, uden at der var lovhjemmel til det.

Særligt Svend Auken (S) blev kritiseret efter en kommissionsdomstols undersøgelse af sagen, fordi han tøvede med at gribe ind på trods af kritik fra Rigsrevisionen.

Kreativ bogføring:Daværende skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V) trådte tilbage, efter at en kommissionsdomstol fandt, at Fogh havde misinformeret Folketingets finansudvalg.

Skatteministeriet havde bogført edb-udgifter afholdt i 1988 som afholdt i 1989 for at opfylde regeringens krav om besparelser.

Brixtofte-sagen:Tidligere folketingsmedlem og borgmester i Farum Kommune Peter Brixtofte (V) blev i 2002 beskyldt for at have misbrugt kommunale midler groft, misrøgtet kommunens økonomi og gennemført forskellige ulovlige tiltag. Sagen kom til offentlighedens kendskab via en række artikler i avisen B.T.

I 2003 påbegyndte Farumkommissionen sit arbejde med at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb. Arbejdet pågår fortsat.

Magtmisbrug mod oppositionens leder

Når den aktuelle sag har rystet Slotsholmen i dens grundvold og sendt chokbølger gennem det politiske landskab skyldes det, at den, hvis den viser sig at holde stik, afslører uhørte metoder af en kaliber, der normalt forbindes med lovløse regimer og uudviklede demokratier.

"Den er ikke lige så slem som Tamilsagen, men det vil være den næste i rækken, fordi det er et spørgsmål om magtmisbrug over for oppositionens leder. Det er næppe sket i nyere tids politiske danmarkshistorie," siger Kaare R. Skou.

Hvor både Svend Auken og Anders Fogh Rasmussen overlevede kommissionsundersøgelser med negativt udfald, vurderes Troels Lund Poulsens politiske karriere at være forbi, hvis det viser sig, at han forsøgte at påvirke udfaldet af Helle Thorning-Schmidts skattesag.

"Så begynder man med en vis ret, at kunne tale om, at han har fremtiden bag sig i dansk politik. Han er med andre ord fuldstændig færdig," har TV 2's politiske analytiker Henrik Qvortrup udtalt.