Nyheder

Qvortrup: Cekic forværrer dyb SF-krise

Özlem Cekic' katastrofale håndtering af sagen om fattigdom udgør et lammende slag mod et SF, der i forvejen er i knæ. Det vurderer TV 2s politiske kommentator Henrik Qvortrup

Regeringens absolut svageste led, Socialistisk Folkeparti, er kommet yderligere under pres. Efter to måneder i regering er status den, at partiet i dag står i en dyb, dyb krise.

En krise, der nu synes monumental, efter at partiets socialordfører Özlem Cekic har brilleret med et af nyere dansk politiks mest overbevisende selvmål i diskussionen om fattigdom. Cekic' fuldstændig uforståelige fejlgreb med at finde et "forkert" fattigdomseksempel udgør et lammende slag til et i forvejen ydmyget SF.

Mange slemme sager før fattigdomsbrøler

Det var ellers slemt nok i forvejen. Meningsmålingerne har de seneste uger meldt om regulær styrtblødning, den tidligere så driftssikre partistrateg Ole Sohn har ligget underdrejet i kølvandet på de uklare meldinger om hans DKP-fortid, og samtidig har diskussionen om løftebrud i dén grad martret partiet siden valget.

Med andre ord: Mere end tilstrækkeligt til at få den borgerlige opposition til at godte sig. Men tilsyneladende mente partiets socialordfører Özlem Cekic i går, at de borgerlige modstandere skulle have endnu en fjer i hatten. Og den fik oppositionen så med Cekic' katastrofale håndtering af fattigdomssagen.

Burde ligge til højrebenet for SF

Det paradoksale er, at sagen kunne have været ideel. Udgangspunktet var jo, at Liberal Alliances løsgående missil Joachim B. Olsen havde erklæret, at han kunne "brække" sig over SF's retorik om danskere, der mener sig så fattige, at de har behov for julehjælp. For et parti, der som SF har et behov for at pudse den sociale profil af, burde dén diskussion ligge på den flade - forudsat altså, at Cekic havde gjort sig den ulejlighed med at finde et ægte eksempel på fattigdom.

Cekic gjorde det modsatte. Og det er svært nu at se nogen prangende fremtid for hende i SF.

I virkeligheden formåede Cekic i ét og samme imponerende hug at fornærme mange hårdtarbejdende danskere, der ærlig talt gerne ville have 5.000 kroner til sig selv, når alt er betalt - ogsamtidigat umuliggøre diskussionen om virkelig fattigdom.

Thorning må være rasende

Man kan roligt gå ud fra, at statsminister Helle Thorning-Schmidt er slet og ret rasende over, at SF'erne gang på gang forpurrer hendes forsøg på at trænge igennem med offensive budskaber.

Således måtte Thorning i går endnu engang bruge et tirsdagspressemøde på at afparere møgsager skabt af SF. Dels Cekic' nu legendariske fejlgreb, dels sagen om priserne på offentlig trafik, der nu - trods Søvndals garantier om det modsatte - bliver højere.

Hvis Thorning troede, at Søvndal ville hjælpe med at redde kastanjerne ud af ilden, tog hun fejl. Søvndal lod således i går meddele, at han ikke vil forholde sig til hverken den ene eller den anden sag, fordi der er tale om "indenrigspolitik".

En partiformand, der ikke vil diskutere indenrigspolitik! Vi lader den stå et øjeblik.

SF skal stramme op

Og konstaterer i øvrigt, at selvsamme Søvndal for ganske få uger siden sad i TV 2s Christiansborg-studie og forholdt sig til en udmelding fra Venstres bagland, der ønskede brugerbetaling.

Ét er sikkert: Såvel Søvndal som partiet er nødt til at stramme op, hvis partiets negative spiral skal brydes.