Nyheder

Bøvsende skraldespande sparer mio.

Intelligente affaldskurve med humor kan spare kommunerne for mange af de millioner af kroner, de hvert år punger ud til at tømme offentlige skraldespande og fjerne affald smidt på gader, torve og i parker.

En ny type affaldskurv, der taler til borgeren, komprimere affaldet ved hjælp af solceller og indberetter til kommunen, når den er fyldt, afprøves netop nu af Viborg og Næstved kommuner. Den nye affaldskurv skal også gøre det sjovere at smide sit affald i kurven i stedet for på jorden.

Bøvser og smasker

Den interaktive affaldskurv bøvser, smasker og lyser nemlig, når den fodres.

Det ventes alene i de to kommuner at give en besparelse på en million kroner årligt på lavere driftsudgifter. Samtidig skrues der ned for udledningen af CO2.

De 30 miljø- og klimavenlige kurve, der i denne uge er sat op i og omkring Næstved og Viborg, har alle en sensor, som løbende registrerer, hvor fuld kurven er.

Så skal de ansatte ikke fysisk ud til skraldespanden bare for at tjekke, om den er blevet fyldt. Samtidig presser kurven ved hjælp af solenergi affaldet sammen, så den kan rumme fem gange mere end en almindelig affaldskurv på 60 liter.

Det giver mindre køretid i forbindelse med tømning - især til oplandet - og gør det nemmere at lave effektiv ruteplanlægning.

Pengene kan tjenes ind

Teknologen bag de nye smarte skraldespande er udviklet i samarbejde mellem VEKSØ A/S og Teknologisk Institut og kommunerne, der har investeret tilsammen 800.000 kroner i projektet, samt ABT-fonden som har bidraget med 2,4 millioner kroner.

"Når vi vælger at investere i den her slags, så er det naturligvis, fordi vi forventer, at det tjener sig ind igen i det lange løb. Både ved mindre driftsudgifter, mindre CO2 og ved at bidrage til mindre trafik," siger Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S).

Når projektet er afsluttet, laves en evalueringsrapport, som kortlægger kommunernes besparelser på driften og på udledning af CO2.