Nyheder

Fede 40-årige er tikkende sygdomsbombe

Alle 40-årige og kvinder efter fødsel skal have tilbudt en BMI-test. Det mener Gigtforeningen og en af landets førende eksperter på området.

Den voldsomt voksende gruppe af ældre og overvægtige er en bombe under den danske økonomi.

Samtidig kan stadigt flere ældre danskere se frem til dårlige liv, når drømmen om et dejligt otium smadres af lede ledsmerter. Slidgigt er verdens største folkesygdom.

"I takt med at befolkningen lever længere, så vil alle i modsætning til andre folkesygdomme få slidgigt. For nogen som en generende følgesvend," siger professor, dr.med. Henning Bliddal, der er ekspert i slidgigt i knæene og fortsætter:

"Men for et kraftigt stigende antal overvægtige også som en alvorlig sygdom, som ødelægger deres liv."

Samtidig vokser samfundsregningen mod svimlende summer til knæoperationer, sygedagpenge og plejeomkostninger.

"Det handler om at gribe ind, før vægten tager magten fra folk. Og vægten stiger for alle netop typisk i 40-50 års alderen," siger Gigtforeningens direktør, Lene Witte.

Hun peger samtidig på, at sygemeldinger på grund af gigt er den største årsag til sygefravær og den næststørste årsag til førtidspensioner.

Gigtsygdomme koster årligt samfundet 25 milliarder kroner i behandling og tabt arbejdsfortjeneste.

- Det her er fremtidens sande svøbe. Overvægt og leddegigt er tæt forbundet.

- Derfor kan et BMI-tjek i den rette alder være en måde at få snor i folk, inden det kører helt af sporet med uoverskuelige sundhedsudgifter til følge, siger Lene Witte og fortsætter:

- Der ligger et stort ansvar på kommunerne om at tage fat i det her.

Professor Henning Bliddal peger på et stigende antal knæoperationer til en pris på 100.000 kroner på grund af stigende overvægt.

Han gruer derfor for samfundsudviklingen mod flere ældre og flere overvægtige danskere.

/ritzau/