Nyheder

Minister scorer fradrag fra FN-ansat kone

Morten Bødskov får skatterabat, fordi hans kone arbejder for FN. Venstremand undrer sig over moralen.

Siden justitsminister Morten Bødskov i 2005 blev gift med Anna Elisabeth Bødskov, har han haft glæde af hendes skattefradrag.

Politiken skriver, at det har givet den socialdemokratiske topminister en ekstra årlig økonomisk gevinst - i 2011 på 15.547 kroner.

- Min kone er ansat i FN her i København under de særlige vilkår for FN-ansatte, forklarer Morten Bødskov.

- Hun er omfattet af en særlig konvention for aflønning. Selv om hun bor og arbejder i København, skal hendes indkomst ikke selvangives i Danmark, siger justitsministeren til Politiken.

- Som alle andre danskere har hun et fradrag, og når man ikke udnytter det, overføres det til ægtefællen. Det jeg får fra hende, er personfradragets grundbeløb. Det er det, der i den sag, som jo ikke er en sag, lyder det fra Morten Bødskov.

Når han alligevel fremlægger sagen, skyldes det, at han som alle andre nye ministre som følge af "Åbenhedsordningen" snart på Statsministeriets hjemmeside skal offentliggøre sine personlige økonomiske interesser.

Han understreger, at alle regler er fulgt, og afviser, at han skulle have lagt sin skattegevinst frem før nu:

- Det her er ikke særlig mystisk. Jeg følger reglerne, og nu lægger jeg det frem, siger han til Politiken.

På Christiansborg ønsker Venstres politiske ordfører, Ellen Thrane Nørby, ikke at kommentere "en personsag", men folketingsmedlem Martin Geertsen (V) siger til Politiken:

- Han har ikke noget juridisk problem, det er et politisk eller moralsk problem i den forstand, at man med den ene hånd beskatter den almindelige dansker hårdere i finansloven og med den anden udnytter de huller, som skattelovgivningen tillader.

- Enhver kan betale mere i skat, hvis man synes, man har en udfordring, siger Martin Geertsen til Politiken.

/ritzau/