Nyheder

Enhedslisten kræver flere skatter

Enhedslistens krav om blandt andet efteruddannelse til arbejdsløse og billigere kollektiv trafik skal finansieres af en række nye skatter og afgifter.

Det fastslår partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, forud for det første indledende møde i Finansministeriet om regeringens finanslovforslag.

Enhedslisten vil blandt andet lægge skat på husstandsomdelte reklamer, ligesom partiet kalder det "oplagt" at indføre en afgift på aktiehandel.

Afviser ikke flere skatter og afgifter

Da finansminister Bjarne Corydon (S) torsdag fremlagde regeringen finanslovforslag, understregede han, at han ikke vil garantere, at der ikke vil blive lagt yderligere skatter og afgifter ind i finansloven, når Enhedslisten engang er færdige med at forhandle om statens budgetter.

Enhedslisten vil også lægge en afgift på lastbiltransport.

"Det undrer os meget, at afgifter på lastbiltransport ikke er med. Det vil give penge i kassen, som vi så kan bruge på billigere billetter i den kollektive trafik," siger Johanne Schmidt-Nielsen, der kalder det "rigtig klogt, hvis regeringen lytter til os".

Sag mellem regering og Enhedslisten

Schmidt-Nielsen er flankeret af partiets energiordfører, Per Clausen, og finansordfører Frank Aaen, der omtaler Enhedslistens finanslovsforslag som "finansieret krone til krone, som de vist siger derinde".

Både Venstre og De Konservative har allerede forud for forhandlingerne pointeret, at partierne ikke vil være med til at hæve skatter og afgifter, sådan som regeringen vil.

Derfor tegner finanslovforhandlingerne til at blive en sag mellem regeringen og Enhedslisten.